Pepenele de iarnă: seamănă cu dovlecelul, are gust de castravete și e bun în tocănițe

1

Un fruct minune este recomandarea cercetătorilor buzoieni pentru perioada rece din an tuturor celor care vor să aibă în farfurie ceva deosebit dar cu multiple beneficii. Este vorba despre pepenele de iarnă sau, cum mai este cunoscut, dovleacul de ceară, un fruct foarte apreciat în China pe care cercetătorii îl cultivă de mai bine de zece ani în serele de la Buzău.

„Acum că toamna și-a intrat, în sfârșit, în drepturi, nu ratați ocazia de a vă întări sistemul imunitar și de a aduce prospețimea și savoarea toamnei în casele dumneavoastră. Descoperiti fructele de dovleac de ceară sau cum îl mai numim noi, pepene de iarnă (Benincasa hispida)”, spun cercetătorii buzoieni.

Pepenele de iarnă seamnă cu un dovlecelul, are gust de castravete și se poate găti în tocănițe. Are o greutate între două și cinci kilograme și crește pe boltă, asemenea strugurilor.

„Fructele de dovleac de ceară sunt asemanatoare cu ale pepenelui comun însă pulpa acestora este albă, crocantă și mai puțin dulce decât pepenele, iar coaja este verde, acoperită cu un strat puternic de pruină. Aceasta caracteristică îi conferă durată mare de păstrare, ceea ce înseamnă că (fructele) pot fi consumate chiar și la câteva luni după recoltare”.

Imediat după cules poate fi folosit și în murături, iar atunci când este copt, poate fi confiat, pentru că devine dulce. De asemenea, poate fi consumat și în salate, precum castravetele, sau în tocănițe, precum dovlecelul.

Pepenele de iarnă este o delicatesă în bucătăria asiatică. În China, e apreciat nu doar pentru gustul său, ci şi pentru conţinutul bogat de vitamine, magneziu şi potasiu.

„În ceea ce privește aportul nutritiv, fructele sunt o sursă importantă de fier, vitamine și minerale fiind recunoscute pentru proprietățile medicinale de excepție. Se folosește în medicina din Orient de mii de ani, având proprietăți diuretice, antiinflamatorii, antifebrile, expectorante, laxative și tonice. În plus față de proprietățile deja menționate, aceste fructe au și o putere extraordinară de hidratare și detoxifiere”, informează cercetătorii buzoieni.

Cei care sunt curioși să încerce pepenele de iarnă pot achiziționa astfel de fructe de la magazinul instituției de pe Strada Mesteacănului, Nr. 23. Fructele au o greutate medie de 5 kg, iar prețul pe kilogram este de 1 leu.