Interzicerea glifosatului… interzisă în instanță!

3

Planurile europene pentru o agricultură fără glifosat par să se îndrepte, deocamdată, în altă direcție.

Astfel, Luxemburgul, prima țară din UE care a interzis controversatul erbicid, a anunțat luni că reautorizează comercializarea produselor pe bază de glifosat, după ce instanțele din Marele Ducat au anulat interdicția guvernului privind introducerea piață și utilizarea acestora, informează AFP, citată de HotNews.

La 1 februarie 2020, Luxemburgul autorizația de introducere pe piață a produselor de protecție a plantelor pe bază de glifosat, tolerând în același timp eliminarea stocurilor existente, înainte de a interzice complet utilizarea acestora pe teritoriul luxemburghez de la 1 ianuarie 2021.

Interdicția a fost invalidată, însă, vineri, printr-o decizie de apel a Curții Administrative din Luxemburg, în care judecătorii au subliniat „absența oricărei indicații de argumentare juridică” pentru interzicerea celor opt produse în cauză, în contradicție cu regimul juridic al UE care permitea distribuirea lor.

„Consecința acestei anulări este că autorizațiile pentru produsele fitosanitare în cauză sunt restabilite de la data pronunțării hotărârii”, a comunicat luni ministerul luxemburghez al Agriculturii.

„Instanța a confirmat că retragerea (autorizațiilor de comercializare) a încălcat legislația europeană. Retragerea nu s-a bazat pe niciun element științific sau de reglementare care să incrimineze glifosatul sau produsele bazate pe această substanță”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al gigantul chimic german Bayer, companie care a depus un recurs în fața instanțelor administrative împotriva interdicției impuse produselor sale, inclusiv a mărcii Roundup.

De altfel, în decembrie 2022, Comisia Europeană a decis la să prelungească cu încă un an, până la 15 decembrie 2023, autorizația actuală a glifosatului în UE, deja reînnoită în 2017 pentru cinci ani, în așteptarea unei evaluări științifice a autorităților europene de reglementare.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) intenționează să predea în iulie 2023 un studiu mult așteptat privind „riscurile expunerii la glifosat pentru animale, oameni și mediu”, considerat esențial pentru a decide dacă să prelungească sau nu autorizația acordată erbicidului pentru încă cinci ani.