Își păzesc podgoriile cu o „armată” de rațe!

14

Ai mai auzit așa ceva? Rațe pe post de paznici în podgorii!

Cârduri întregi de rațe albe, negre și maro vânează melci și gândaci în timp ce patrulează podgoriile din orașul vinicol Stellenbosch, din Africa de Sud, ajutându-i pe proprietari să evite pesticide și îngrășăminte sintetice, relatează Reuters.

La Vergenoegd Löw Wine Estate, aproximativ 500 de exemplare de rață alergătoare indiană sunt folosite pentru a controla în mod natural dăunătorii, însă ele au devenit și o atracție pentru turiștii care vin să viziteze podgoriile.

„Noi le spunem soldații viilor”, a declarat pentru Reuters directorul general al proprietății, Corius Visser.

Rațele alergătoare indiene sunt în centrul practicilor de agricultură regenerativă ale cramei, având picioare lungi și o postură dreaptă, ceea ce le permite să ajungă la melcii aflați între frunzele de viță-de-vie.

Mai mult, dejecțiile bogate în nutrienți provenite de la rațe, dar și de la alte animale, aduc podgoriilor un plus de sustenabilitate.

Păsările mărșăluiesc în convoi printre rândurile de viță-de-vie, urmărindu-și liderul ca niște adevărați soldați.

„Este uimitor cum se comportă, merg la rând și parcă ar fi în armată”, a declarat o turistă entuziasmată.

Păsările urmează o rutină zilnică: dimineața, merg la podgorii pentru a preveni deteriorarea culturilor, iar seara se întorc la padocuri unde se hrănesc cu pelete pentru păsări.

Și muncitorii de la fermă sunt foarte atașați de colegele lor necuvântătoare.

Yodell Scholtz, care a avut grijă de păsări în ultimii doi ani, spune că „este aproape ca și cum ai crește propriii copii, așa că îmi place foarte mult”.

Vezi aici mai multe filmări și fotografii cu „operațiunile” desfășurate de trupele de rațe în podgorii!

Sursa foto: Reuters