E jale printre legumicultori: „Udăm culturile de două ori pe zi!”

1

Canicula le dă mult de furcă legumicultorilor, care se văd nevoiți să își ude culturile zilnic, dimineața și seara, pentru a nu fi distruse din cauza temperaturilor ridicate din ultima vreme.

„E una dintre cele mai dificile perioade, iar canicula afectează serios culturile în aer liber. Udarea sau irigarea se face dimineaţa devreme şi seara, aproape de apusul soarelui. Plantele au nevoie de multă apă, altfel n-ar rezista la temperaturi care în timpul zilei ajung şi la peste 33 de grade Celsius. Dacă nu am uda culturile legumicole zilnic de două ori, cred că pur şi simplu ar fi distruse”, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, vicepreşedintele Asociaţiei Legumicultorilor Maramureş-Nord, Vasile Pop.

Potrivit acestuia, terenurile nisipoase din județ se pretează bine pentru culturi legumicole, însă pentru legumicultorii care nu au parcele în vecinătatea râurilor efortul este înzecit, fiind nevoiți să își sape fântâni în căutarea apei sau să o transporte pe câmp cu ajutorul cisternelor.

„La parcelele situate în vecinătatea cursurilor de apă Someş, Lăpuş dar şi alte râuri mai mici e un avantaj pentru legumicultori, iar udarea culturilor e mult mai uşoară, însă, situaţia e mult mai complicată în cazul culturilor aşezate la mari distanţe de cursurile de apă sau cele fără nicio sursă de apă. Terenurile nisipoase constituie un avantaj. Aici, fermierii, transportă apa în câmp cu ajutorul unor cisterne sau cei inspiraţi, încearcă să sape fântâni pentru a căuta o sursă de apă. Aceştia preferă să facă acest efort pentru că terenurile se pretează la asemenea culturi”, a mai spus Vasile Pop.

În judeţul Maramureş sunt peste 100 de legumicultori care îşi valorifică produsele din fermă pe piaţa liberă şi cea organizată din oraşele Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Târgu Lăpuş, Seini, Cavnic şi Baia Sprie.

Aceștia, alături de legumicultorii din Transilvania, își comercializează o parte din recolte și în piaţa de angro din municipiul Baia Mare, deschisă de la ora 06,00.

Totodată, un număr mic de fermieri sunt prezenţi în zilele de vineri şi sâmbătă la Târgul Producătorilor Tradiţionali şi Ecologici din municipiul Baia Mare.