Protest la MADR: ,,Statul ne cere banii înapoi”

12

Piscicultorii au protestat în fața Ministerului Agriculturii (MADR) acuzând autoritățile că ignoră de ani buni problemele cu care se confruntă industria piscicolă. Protestatarii spun că acest sector este pe cale de dispariție, dacă nu se intervine urgent cu măsuri. 

De precizat este că România importă peste 45.000 de tone de pește, producție care ar fi putut fi realizată și de fermierii noștri. Totodată, România chiar dacă are ieșire spre marea neagră, țara noastră nu are acvacultură marină. 

„Din păcate, acvacultura în România nu este o activitate ca fiind considerată agricolă și este singurul sector care nu a beneficiat de subvenții niciodată. Mai mult, fondurile europene care ne-au fost alocate ne sunt cerute înapoi pe baza unor erori făcute de autorități și în acest mod nu ne putem dezvolta. Totodată, nu avem o comunicare eficientă cu Ministerul Agriculturii care considerăm că trebuie rezolvată la nivel de guvern. O altă problemă pe care cred că o știm cu toții sunt compensațiile pe care nu le-am primit nici până astăzi în ceeea ce privește cormoranii. Așteptăm ca guvernul să atragă mai multă atenție asupra acestui sector și deblocarea legii acvaculturii care este aproape la forma finală”, a spus indignat președintele asociației naționale a fermierilor piscicoli –  Romfish, Cătălin Platon.

Un alt piscicultor, prezent în fața la MADR care s-a lovit de problema fondurilor europene și a rămas cu pierderi de pe urma acestora este Barta Ioan din Sălaj și are o crescătorie de păstrav pe sisteme circulare cu capacitate de 400 de tone de păstrav și procesare. ,,Am rămas cu pagubă după ce ni s-au promis fonduri. Am fost încurajați de autorități să înaintăm proiecte pentru dezvoltarea fermelor piscicole iar acum ne cer banii înapoi pentru că s-au interpretat eronat proiectele europene. Dacă știam acest lucru și eram informat corect, nu îmi mai asumam așa o producție de mare, nu am reușit nici măcar să îmi acopăr investiția și cer autorităților să își recunoască greșeala și să vină cu soluții” a punctat supărat fermierul.