La Iași se pregătesc 12.500 de litri de apă sfințită de Bobotează!

2

La Catedrala Mitropolitană din Iași, Sfânta Liturghie din ziua prăznuirii Botezului Domnului (Boboteaza) va fi oficiată în două locații diferite din incinta Ansamblului Mitropolitan, la altare diferite spun reprezentanții bisericii.

Astfel, prima slujbă de Bobotează va fi oficiată în incinta „Eclesia” din Muzeul Mitropolitan, de la ora 6.30, iar cea de-a doua, în Catedrala Mitropolitană, unde Sfânta Liturghie Arhierească va începe în jurul orei 9.00.

Potrivit directorului de comunicare al Arhiepiscopiei Iașilor, Lucian Apopei, sfințirea cea mare a apei (Agheasma Mare) va avea loc, ca și în anii precedenţi, după Sfânta Liturghie, pe esplanada din fața intrării în locașul de cult, în jurul orei 11.00, şi va fi săvârşită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de soborul de preoți și diaconi ai Catedralei. 

Totodată persoanele care vor dori să ia Agheasmă Mare de Bobotează vor trebui să se aşeze, întocmai ca şi anul trecut, pe două rânduri. 

„Vor fi create două fluxuri de credincioşi, cu acces atât dinspre Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, cât şi dinspre Strada G.M. Cantacuzino. Va exista și un rând separat al credincioşilor care doresc să se închine la Sfânta Cuvioasă Parascheva. Credincioşii care ies din Catedrală de la închinat vor avea și posibilitatea să se aşeze apoi la rând spre a primi Agheasma Mare sau vor putea staţiona în incinta Ansamblului Mitropolitan pentru a asista la slujba de sfințire care se va săvârși începând cu ora 11.00 pe esplanada din fața Catedralei. Agheasma Mare va fi oferită apoi credincioșilor de aproximativ 40 de voluntari coordonaţi de clericii care slujesc la Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Pentru sărbătoarea de Bobotează din acest an, au fost pregătite la Catedrală 10 vase cu apa, a câte 1.000 de litri fiecare. Totodată, vor exista şi 5.000 de sticle, de câte 0,5 l fiecare, pentru a fi oferite credincioşilor de către voluntarii Sfintei Cuvioase Parascheva”, a mai spus Lucian Apopei.

Apa sfinţită (Agheasma Mare) se gustă dimineaţa, apoi se ia anafura, timp de opt zile, până pe 14 ianuarie (Odovania praznicului Botezului Domnului), când se încheie prăznuirea liturgică, explică Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Foto: Tudorel Rusu / Arhiepiscopia Iaşilor