Legea arendei – Veste de ULTIMĂ ORĂ pentru proprietarii de terenuri agricole

26

Curtea Constituțională a României (CCR) trebuia să analizeze astăzi sesizarea președintelui Klaus Iohannis și a parlamentarilor din grupurile USR și Forța Dreptei privind legea arendei, respectiv modificările la Codul Civil de importanță maximă pentru proprietarii de terenuri agircole.

Contestatarii legii susțin că aceste modificări sunt neconstituționale, afectând dreptul la proprietate privată, motiv pentru care au cerut pronunțarea CCR pe această speță. Analiza sesizării a fost amânată pentru data de 3 octombrie.

Propunerea legislativă în cauză instituie o perioadă minimă obligatorie a contractelor de arendă, de 7 ani, condiţie fără de care eventualele contracte urmează să fie declarate ilegale. Politicienii de la USR și Forța Dreptei susțin că acest termen reprezintă o restrângere a exerciţiului dreptului de proprietate.

Și în sesizarea formulată de șeful statului se semnalează aceleași probleme, făcându-se referire la principiul egalităţii în drepturi şi a egalităţii în faţa legii, a principiul libertăţii economice şi a libertăţii contractuale a părţilor.