Liber la utilizarea îngrășămintelor din gunoi de grajd – RENURE!

1

Fermierii pot utiliza ca îngrășăminte gunoi de grajd prelucrat, cum ar fi produsele RENURE, fără nicio limitare, cu excepția zonelor vulnerabile la nitrați, pentru care limita este de 170 kg azot pe hectar, a transmis europarlamentarul Dan Motreanu, după o consultare a Comisiei Europene în această privință.

„Am adresat o întrebare Comisiei Europene, solicitând explicații cu privire la amânarea Planului de acțiune pentru o gestiune integrată a nutrienților pe 2023 și cerând alternative imediate pentru aplanarea crizei îngrășămintelor”, a scris Dan Motreanu pe pagina sa de Facebook.

Începută anul trecut și adâncită în contextul războiului din Ucraina, criza îngrășămintelor pune în pericol securitatea alimentară a Uniunii Europene pentru 2023 și afectează puterea de cumpărare a fermierilor și, implicit, a consumatorilor.

De aceea, Planul de acțiune pentru o gestiune integrată a nutrienților ce se vrea promovat la nivelul UE urmărește o aplicare mai durabilă a nutrienților și stimularea pieței pentru recuperarea nutrienților și circularitate, în scopul de a atinge obiectivul de reducere a pierderilor de nutrienți cu cel puțin 50% până în 2030.

Astfel, se preconizează că atingerea acestui obiectiv va permite reducerea utilizării îngrășămintelor cu 20%, fapt ce ar permite și reducerea dependenței de îngrășăminte chimice importate, amintește eurodeputatul în postarea sa.

„În cadrul Grupului PPE din Parlamentul European am subliniat încă din februarie importanța utilizării îngrășămintelor obținute din gunoi de grajd prelucrat, cum ar fi produsele RENURE (REcovered Nitrogen frommanURE – recuperarea azotului din gunoiul de grajd), pentru a reduce dependența de importurile de îngrășăminte și a promova o agricultură mai circulară. Ca răspuns la solicitările noastre de a permite utilizarea produselor RENURE pentru a reduce presiunea asupra agricultorilor declanșată de prețurile extrem de ridicate ale îngrășămintelor chimice, Comisia a declarat că la utilizarea gunoiului de grajd prelucrat, inclusiv produsele RENURE, pot fi aplicate prevederile Directivei privind nitrații ca îngrășăminte în funcție de nevoile culturilor, fără nicio limitare, cu excepția zonelor vulnerabile la nitrați, pentru care limita este de 170 kg azot pe hectar”, a transmis Dan Motreanu.

Mai mult, potrivit eurodeputatului, statele membre pot solicita derogări temporare pentru aplicarea unor astfel de produse reciclate din gunoi de grajd chiar și pe zonele vulnerabile la nitrați.