Lista cu subvențiile APIA virate în conturile fermierilor! Ce plăți urmează în luna mai

4

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a publicat lista cu subvențiile care au fost autorizate la plată de la începutul campaniei 2022 și până astăzi. Potrivit instituției, din 16 octombrie 2022 și până acum, 2,78 miliarde euro au intrat în total în conturile fermierilor.

Subvențiile aferente Campaniei 2022, în valoare de 2,66 miliarde euro, s-au împărțit astfel:

  • 1,8 miliarde de euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA);
  • 512,24 milioane de euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi cofinanțare de la Bugetul National (BN1);
  • 137 milioane de euro din Instrumentul de redresare al Uniunii Europene (EURI);
  • 219,73 milioane de euro din Bugetul Național.

Pe lângă acestea, s-au efectuat și plăți pentru măsuri de piață, comerţ exterior, promovarea produselor agricole si ajutoare de stat în valoare de 118,69 milioane euro, astfel:

  • 32 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA);
  • 86,69 milioane euro din Bugetul Național.

APIA precizează plățile pentru campania 2022 se fac până la data de 30 iunie a anului 2023, conform regulamentelor europene. Plățile se fac în maximum două tranșe.

În ceea ce privește subvențiile APIA care încă nu au intrat la plată, oficialii instituției îi asigură pe fermieri că plățile vor fi efectuate în cel mai scurt timp.

Potrivit șefului APIA, cea mai mare parte dintre plățile pentru agro-mediu și climă, respectiv agricultura ecologică, au fost deja efectuate, iar banii urmează să intre efectiv în conturile fermierilor zilele următoare. Tot în această perioadă urmează să se facă și plata ajutorului de 73 de euro/cap de animal pentru crescătorii de vaci.

Ultima schemă de plată din campania 2022 care urmează să fie autorizată este sprijinul cuplat în sectorul vegetal. Potrivit șefului APIA, acești bani urmează să fie virați după data de 15 mai, acesta fiind termenul limită pentru depunerea ultimelor documente justificative necesare în acest sector.