ATENȚIE! A fost validată LISTA INSTALATORILOR de panouri fotovoltaice pentru programul Casa Verde 2023!

3

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a publicat, miercuri, lista instalatorilor de panouri fotovoltaice validați în cadrul programului Casa Verde.

„Astfel, începând de astăzi, persoanele fizice și unitățile de cult vor putea selecta din aplicația informatică unul dintre cei 515 instalatori validați pentru a le fi verificate documentele depuse în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Mediului remis, miercuri, redacției AgroTV.

Bugetul total al acestei sesiuni este de aproape două miliarde lei, din care peste 1,7 miliarde de lei alocat persoanelor fizice, şi 17,5 milioane de lei pentru unităţile de cult.

„În acest an, acordăm o atenţie deosebită zonei de eficienţă energetică, Programul Casa Verde Fotovoltaice având un buget de aproape 2 miliarde de lei, dublu faţă de sesiunea precedentă. Ne dorim ca toţi cei 87.500 de solicitanţi care au aplicat anul acesta să devină prosumatori în cel mai scurt timp. Apreciez interesul deosebit manifestat pentru accesarea acestui program, din partea persoanelor fizice şi a unităţilor de cult. Organizarea pe regiuni a fost o idee excelentă care a contribuit esenţial la succesul programului. Acesta e un program care va continua şi în anii următori, astfel încât să avem astfel de surse de energie verde pe cât mai multe case”, a declarat ministrul mediului, Mircea Fechet.

Reprezentanții Ministerului Mediului precizează că, potrivit procedurilor aprobate, în termen de maximum 30 de zile de la data selectării instalatorului de către un solicitant, instalatorul analizează documentele şi selectează în aplicaţie solicitanţii eligibili.

La rândul său, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) generează prin intermediul aplicaţiei listele cuprinzând proiectele solicitanţilor eligibili, iar după publicarea pe site-ul instituției (www.afm.ro) a listei solicitanţilor aprobaţi, instalatorul va putea începe montarea panourilor fotovoltaice.

Implementarea proiectului se realizează în termen de cel mult 12 luni de la aprobarea proiectului, termen în care trebuie realizată instalaţia şi în care se va obţine certificatul de racordare.

Odată publicată lista instalatorilor de panouri fotovoltaice validați în cadrul programului Casa Verde, selectarea de către solicitant a unui instalator, efectuarea analizei de către instalator a documentelor încărcate de solicitant şi aprobarea de către instalator a solicitanţilor eligibili se pot parcurge în termen de maximum 90 de zile, începând din 6 septembrie 2023.

Înscrierea persoanelor fizice a avut loc în perioada 19 mai 2023 – 23 iunie 2023 prin intermediul aplicaţiei informatice pusă la dispoziţie pe site-ul AFM, iar unităţile de cult s-au putut înscrie în program în perioada 27 – 29 iunie 2023.

Finanţarea se acordă în cuantum de maximum 20.000 de lei, sub condiţia suportării unei contribuţii proprii a beneficiarului de 2.000 de lei. Suma finanţată de AFM se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa până la valoarea totală a facturii se suportă de către beneficiar din surse financiare proprii.

Lista instalatorilor de panouri fotovoltaice validați de AFM poate fi consultată aici.

Programul pentru românii care vor să își instaleze panouri fotovoltaice în gospodării nu se oprește însă aici. La începutul lunii august 2023, Marcel Ciolacu a anunțat lansarea unui nou program prin care vor fi alocate granturi de aproximativ 10 mii de euro cumulat pentru achiziționarea de panouri fotovoltaice și baterii pentru stocarea energiei.