Surse MADR: Fermierii români vor avea prioritate în Portul Constanța!

3

România ia în considerare măsuri pentru a acorda fermierilor locali acces prioritar în Portul Constanța, în timpul sezonului de recoltare, a declarat pentru Reuters o sursă din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Potrivit analiștilor Reuters, o asemenea mișcare ar putea restricționa fluxul de cereale din Ucraina, unul dintre cei mai importanți exportatori de cereale și semințe oleaginoase din lume, care, după ce și-a văzut porturile de la Marea Neagră blocate după invazia Rusiei, a găsit rute maritime alternative prin statele vecine ale Uniunii Europene.

Astfel, Portul Constanța a devenit cea mai mare rută alternativă de transport maritim al României, gestionând aproximativ o treime din exporturile de cereale ucrainene de la invazia rusă din februarie 2022.

În aceste condiții, odată cu noua recoltă care e pe cale să înceapă, Portul Constanța ar putea să nu mai facă față fluxurilor comerciale de cereale românești și ucrainene.

„Ministerul Agriculturii va propune în discuții cu Bruxelles și Kiev o optimizare a fluxurilor comerciale de cereale către Portul Constanța pentru a proteja fermierii locali pe durata recoltei”, a declarat pentru Reuters o sursă din MADR.

Deși nu a detaliat măsurile, sursa a adăugat că o mai bună claritate asupra volumelor așteptate ar putea ajuta la organizarea fluxurilor în Portul Constanța.

Sezonul recoltei începe în jurul lunii iulie – adică exact atunci când Rusia amenință că nu va mai prelungi acordul privind coridorul de cereale din Ucraina prin Marea Neagră – și durează de obicei până în octombrie.

La apogeul său, Portul Constanța a manipulat aproximativ 25 de milioane de tone de exporturi de cereale pe an.

Reuters amintește că România este unul dintre cei mai mari producători de cereale din UE și se numără printre cele cinci țări din estul Uniunii Europene care au înregistrat un aflux de cereale ucrainene de la invazia Rusiei, ceea ce a determinat UE să aprobe restricții comerciale temporare și un pachet de sprijin.

Potrivit Agritel, recolta de grâu a României este estimată la 8,76 milioane de tone, în timp ce asociația comercială europeană de cereale Coceral o vede la 9,57 milioane de tone, iar firma românească de consultanță AGRIColumn la 10,5 milioane de tone.

Ucraina este un mare producător și exportator global de cereale, dar se preconizează că producția din acest an va fi redusă din cauza invaziei Rusiei la aproximativ 45 de milioane de tone de cereale de la 53 de milioane în 2022. Prin comparație, consultanța română AGRIColumn se așteaptă ca România să aibă până la 21 de milioane. tone de cereale și semințe oleaginoase disponibile pentru export în sezonul 2023/2024.