Mare aglomerație în Portul Constanța! Cu cât se vinde azi grâul românesc

5

Aglomerația în Portul Constanța este mare zilele acestea, din cauza mărfurilor ucrainene care tranzitează România și de duc către export. Aproximativ 2 milioane de tone de mărfuri agricole din Ucraina trec prin țara noastră în fiecare lună, spun specialiștii.

Potrivit unei analize prezentate de Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, în emisiunea Agrojurnal la Digi24, cantitatea mare de cereale din Ucraina afectează piața din România. Care sunt prețurile cu care se vinde astăzi grâul și orzul în Portul Constanța, aflați în rândurile de mai jos:

”Vedem astăzi în Portul Constanța un nivel de preț de 295 euro/tonă, iar dacă vreți o comparație, ne ducem în urmă până în noiembrie 2021 și vedem că în acea perioadă de timp am avut un vârf de 315 euro/tonă, moment în care nu aveam conflict, iar apoi nivelul a scăzut în jurul valorii de 270 euro/tonă. La diferență de un an, în mod practic, ne întoarcem oarecum la aceleași niveluri de preț, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Orzul nu are o căutare prea mare, prețul nu este deloc apetisant în aceste momente. Cotațiile portului Constanța oferă un maxim de 250 euro/tonă, însă lichiditatea nu se vede prea mult în piață.

Portul Constanța este foarte aglomerat în aceste zile, pentru că foarte multe mărfuri de origine Ucraineană se expediază. Aglomerația din zona Sulina este extrem de mare, din cauza congestiei create de foarte multe unități de transport, barje sau nave mici. Din ce informații avem, România tranzitează cam 2 milioane de tone de marfă ucraineană pe lună. Este o realizare și în același timp o problemă pentru mărfurile românești”, a precizat Cezar Gheorghe.