Măriile schimbă pălăriile la MADR!

6

La Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) urmează să se facă o serie de schimbărice vizează armonizarea structurilor sale organizatorice cu prevederile noilor linii directoare ale Planului Strategic PAC 2023-2027 și ale Programului pentru acvacultură și pescuit, aprobate de Comisia Europeană la finalul anului 2022.

În acest sens, MADR a postat pe site-ul instituției, în secțiunea Transparență decizională, un proiect de act normativ pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 30/2017 privind organizarea şi funcționarea MADR, precum şi pentru modificarea art. 6 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr.1.186/2014 privind organizarea şi funcționarea Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină şi de Creștere a Precipitațiilor.

„Facem precizarea că din acest an, începând cu data de 01 martie, prin legislația europeană și națională elaborată până în prezent avem obligația să armonizăm structurile instituției cu reglementările europene și naționale. Astfel, cele două structuri coordonatoare pentru cele două programe se vor numi  Autoritatea de Management pentru Planul Strategic (AM PS) și Autoritatea de Management pentru Programul pentru Acvacultură și Pescuit (AM PAP)”, se arată într-un comunicat al MADR remis redacției AgroTV.

Modificările nu vizează creșterea numărului de posturi sau disponibilizări de personal, ci au în vedere proceduri tehnice care țin de buna funcționare a instituției, în acord cu punerea în aplicare a Planului Strategic, în scopul creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene destinate agriculturii și dezvoltării rurale, în valoare de 15,8 miliarde euro.

Potrivit reprezentanților MADR, activitățile specifice desfășurate la nivel teritorial vor continua în 7 compartimente organizate la nivel regional, în zonele în care își au sediul centrele regionale din cadrul AFIR.

„Modificările din prezentul act normativ au în vedere implementarea obiectivelor stabilite prin Programul de Guvernare 2020-2024 și a celor prevăzute în Planul Strategic, referitoare la promovarea unui sector agricol inteligent, rezilient și diversificat, care să asigure securitatea alimentară, consolidarea orientării către piață și creșterea competitivității producătorilor români din sectorul agroalimentar, precum și îmbunătățirea poziției fermierilor în lanțul valoric”, se mai arată în comunicatul MADR.