Măsuri de la DSVSA pentru oieri – Când se taie mieii de Paște!

32

Pentru perioada sărbătorilor pascale, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), prin Direcțiile județene, a impus câteva reguli stricte pentru oieri, privind sacrificarea mieilor. Potrivit unui comunicat emis de DSVSA Hunedoara, mierii pot fi tăiați în punctele de sacrificare temporară doar în perioada 22 aprilie – 3 mai 2024.

Potrivit DSVSA, aceste abatoare temporare pentru sacrificarea mieilor trebuie să permită supravegherea sanitar-veterinară și trebuie să respecte regulamentele europene privind bunăstarea animalelor și gestionarea materialului de risc specific și a subproduselor nedestinate consumului uman.

”La sacrificare vor fi admise doar animale identificate conform legislației în vigoare, animale sănătoase și crescute în gospodării, ferme și localități indemne de boli transmisibile și însoțite de documente de mișcare, iar transportul acestora trebuie efectuat numai cu mijloace auto autorizate sanitar veterinar, iar animalele trebuie să fie însoțite de certificate sanitare veterinare care să ateste sănătatea acestora, precum și de documente care să cuprindă informații despre lanțul alimentar”, informează DSVSA Hunedoara.

Funcționarea locurilor temporare de sacrificare a mieilor este permisă numai în perioada 22 aprilie – 3 mai, între orele 7:00 – 17:00.

De asemenea, DSVSA Hunedoara a dispus formarea unor echipe mixte de control pentru a verifica modul de sacrificare a mieilor și comercializarea produselor alimentare în diverse unități, inclusiv piețe agroalimentare, supermarketuri, restaurante și cofetării.