Prețul grâului în Portul Constanța – Cum arată piața cerealelor azi

9

Cantitățile de grâu din România s-au subțiat foarte mult, după un sezon excelent de export, în care țara noastă a ținut primul loc în topul clasamentului european de export pentru multă vreme. Astăzi, fermierii nu mai au multă marfă pe stoc, însă deja își fac calculele și semnează contracte pentru recolta viitoare.

Prețul grâului rămâne, astfel, la un nivel constant, similar cu cel de săptămâna trecută, în jurul valorii de 185-186 euro/tonă pentru marfa livrată în Portul Constanța.

”În aceste zile se adeverește încă o dată faptul că nu mai este foarte mult grâu de exportat în România, astfel încât exportatorii caută cu multă sârguință volume pentru a le atrage spre Portul Constanța, spre a completa navele care trebuie să plece spre Iordania și spre Egipt. În plan intern, prețurile nu au suferit o scădere mare, dar nici o creștere evidentă, pentru simplul fapt că se raliază cu indicația Euronext mai 2024”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, la Digi24.

În ceea ce privește recolta din 2024, ținând cont de stadiul actual al culturilor, se așteaptă o producție care ar putea depăși 11 milioane de tone de grâu la nivelul întregii țări.

”România rămâne pe un palier foarte bun în ceea ce privește prognoza de recoltă și un minim de 10,8 milioane de tone și un maxim de 12,3 milioane de tone va fi cu siguranță scontat în dreptul României, cu condiția ca apa să vin”, a mai subliniat Cezar Gheorghe.