Noi măsuri pentru febra aftoasă! Se trece la vaccinarea animalelor?

Situația legată de febra aftoasă rămâne una extrem de delicată pentru crescătorii de animale din România. Deși boala nu a apărut pe teritoriul României, autoritățile monitorizează constant situația din țările cu focare active și adaptează măsurile de prevenție. Astfel, în urma ultimului Comitet Național pentru Combaterea Bolilor (CNCB), au fost stabilite o serie de măsuri suplimentare care includ reducerea numărului de puncte de acces a transporturilor de animale vii și produse de origine animală pe teritoriul României.

”Astăzi, la nivel național a avut loc un CNCB în care s-au stabilit măsuri suplimentare în direcția restricționării circulației din Ungaria, Slovacia și zonele cu restricții din Austria. Au fost extinse măsurile de restricționare a circulației animalelor vii, produselor alimentare de origine animală, gunoiului de grajd, materialului seminal și așa mai departe. În plus, față de aceste măsuri s-au stabilit anumite culoare prin care vor acea acces în România animalele vii din alte țări decât Ungaria, pentru că este nevoie în momentul de față în special de porc și s-au stabilit măsurile care se implementează în vămile din România care sunt pe granița cu Ungaria.

În momentul de față, există posibilitatea la peste 15 căi de acces. S-a restricționat la un număr redus, respectiv 4 căi de acces, unde se vor aplica măsuri de monitorizare, de dezinfecție a mijloacelor de transport, cu prezența sanitar-veterinară în acele locuri, beneficiind bineînțeles și de sprijinul altor instituții care au rolul de a supraveghea partea aceasta de circulație a bunurilor în spațiul european”, a precizat vicepreședintele ANSVSA, Ioan Oleleu, pentru AGRO TV.

Totodată, în cazul în care numărul de focare din Ungaria va crește, autoritățile iau în considerare și vaccinarea animalelor susceptibile la boală din zona de vest a țării.

”Dacă vor mai apărea focare secundare în aceste țări, măsurile se vor modifica, vor fi noi restricții atât în ceea ce privește circulația produselor și animalelor vii, dar se va lua în considerare și o acțiune de vaccinare a animalelor receptive pe o anumită zonă din partea de vest a României. Sigur, toate aceste măsuri care vor veni în perioada următoare sunt în concordanță cu riscurile epidemiologice pe care le comportă această boală și de această dată avem o colaborare foarte bună cu asociațiile de profil de la nivel național și european”, a adăugat Ioan Oleleu, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.