După o perioadă tulbure provocată de pesta micilor rumegătoare, ciobanii din România mai au parte și de bucurii. Perioada sărbătorilor pascale este cea în care vânzarea de miei în interiorul țării este cea mai bună din tot anul, însă de data aceasta, interesul este la fel de crescut și din străinătate. Astfel, și prețul mielului este în creștere în aceste zile, susține Nicolae Cioranu, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine „Păstorul Crișana” din județul Arad.
”Deocamdată, mieii, fie că pleacă spre abatorizare sau spre țări terțe, de pe poarta fermei pleacă tot în calitate de animal viu. Până ieri, prețul se învârtea la 18-18,5 lei/kg. Se pare că de ieri, prețul ar fi sărit de 20 de lei. Astăzi îmi spunea cineva că s-a vândut în județul Timiș cu 20,5 lei/kg miel viu. Deocamdată este clar, este cerință, dar marfa multă eu cred că va fi solicitată după sărbătorile noastre către țările terțe. Acolo vom vedea ce se va întâmpla cu prețul, după perioada aceasta în care s-a cerut foarte multă marfă în Europa, dar abatoarele n-au făcut față să sacrifice. Sperăm să fie un preț acceptabil prin care fermierii noștri să-ți acopere cheltuielile cu iernatul și apoi să aibă și un câștig.
Am înțeles că este o mare cerere din Algeria și nu răzbesc vapoarele să care atât cât este cererea. Sfatul meu este ca fermierii noștri să țină la preț, nu să dea drumul la miei la vânzare după prima ofertă”, a precizat Nicolae Cioranu pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.
Conform reprezentanților ANSVSA, interesul pentru ovinele românești este mare din mai multe țări terțe, dar și din Europa, motiv pentru care abatoarele din România lucrează la foc continuu.
”Pe foarte multe piețe din țări terțe sesizăm o creștere a solicitărilor. Ceea ce e important este că și în Uniunea Europeană există o cerere crescândă pentru carcasa de ovină care poate să plece și în momentul de față. Nu există nicio restricție și chiar sunt unități de abatorizare care lucrează la foc continuu pentru a face față sacrificărilor în România și la schimburile intracomunitare cu carcasă”, a subliniat vicepreședintele ANSVSA, Ioan Oleleu.