Măsurile năstrușnice ale ministrului Florin Barbu: Românii să mănânce cozonac!

10

Dacă tot le va fi din ce în ce mai greu să-și asigure pâinea, românii ar putea să înceapă să mănânce cozonac. Cam s-ar traduce anunțul făcut joi de ministrul agriculturii, Florin Barbu, cu privire la intenția de a introduce cozonacul în ordonanţa privind limitarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază.

„Dacă n-au pâine, să mănânce cozonac”, este o expresie celebră care definește perfect aroganța clasei conducătoare și nepăsarea față de nevoile cetățenilor.

Expresia provine din vremea Marii Revoluţii Franceze de la sfârşitul secolului al XVIII-lea și i-a fost atribuită pe nedrept reginei Maria Antoaneta a Franţei, care nu era foarte iubită de popor.

Chiar dacă istoricii au dovedit că zicerea apare pentru prima oară, într-o altă formulare, în cartea de confesiuni „Visările unui hoinar singuratic”, un volum publicat postum, scris de filozoful Jean Jacques Rousseau cu 23 de ani înainte de Marea Revoluţie Franceză, în 1766, când regina avea doar 10 ani, expresia „Dacă n-au pâine, să mănânce cozonac” rămâne definiția perfectă pentru ruptura dintre politicienii aflați la putere și cetățenii de rând.

Am înțeles că se apropie o iarnă grea, înainte de un an electoral complicat, în care guvernanții se grăbesc care mai de care să prezinte tot felul de măsuri năstrușnice, dar ce l-o fi apucat pe ministrul Florin Barbu cu cozonacul? Asta îi doare pe români?

„Ne dorim acest lucru (prelungirea măsurii privind limitarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază – n. r.). Vreau să vă spun că produsele care vor intra suplimentar în această ordonanţă le voi discuta, aşa cum au fost discutate şi la aprobarea ordonanţei, cu toţi factorii implicaţi, atât cu procesatorii, cât şi cu retailerii. Nu uităm că se apropie apropie sărbătorile de iarnă şi cred că anumite produse consumate de către români în perioada sărbătorilor ar trebui incluse în această ordonanţă. (…) Vă dau un singur exemplu: cozonacul. Poate fi un produs introdus în această ordonanţă în perioada sărbătorilor de iarnă”, a precizat Barbu joi, la finalul şedinţei de Guvern, relatează AGERPRES.

Șeful MADR nu a precizat deocamdată dacă va fi un acord cu retailerii pe acest subiect care vizează prelungirea măsurii sau o nouă ordonanţă.

„V-am spus, vom discuta împreună, poate fi şi acord, dar eu îmi doresc ca această ordonanţă să fie prelungită şi să fie inclusă în această ordonanţă şi alte categorii de produse”, a subliniat Florin Barbu.