Ultimii doi ani de zile i-au dus pe fermierii români de la agonie, la extaz și înapoi. După ce prețurile cerealelor au atins cote record anul trecut, vedem acum că s-au întors la valorile cu care eram obișnuiți în trecut, lucru total neașteptat pentru mulți dintre agricultorii care și-au stocat marfa și sperau să își maximizeze câștigurile. Nu a fost un fenomen neașteptat, însă mulți au închis ochii la avertizările specialiștilor.
În contextul acesta și cu învățăturile din ultimele 12 luni, fermierii care vor să mai aibă un business de succes în agricultură trebuie să înțeleagă în detaliu cum funționează piețele mărfurilor agricole – este mesajul clar transmis de un important trader de cereale din țara noastră, Valter Raffini.
”Lumea a uitat că orice petrecere are un vârf, iar după acest vârf există o scădere. Lumea a crezut că bogăția va fi perenă. Nu e posibil așa ceva. România s-a găsit mai în suferință din cauza graniței cu Ucraina și posibilitatea de folosire a infrastructurii pentru cerealele din Ucraina; infrastructura e deficitară, iar presiunea din Ucraina a pus în dificultate mișcarea de marfă românească”, a precizat directorul general al Eurosiloz SA, pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.
Potrivit specialistului, în condițiile dificile de anul acesta, singura soluție salvatoare pentru fermieri este să producă cereale în cantități cât mai mari; doar așa își vor acoperi cheltuielile și vor obține profit.
”În continuare, singura alternativă pentru fermierii din România este să aibă o producție bogată, care poate să acopere costurile, pentru că mulți fermieri au cumpărat îngrășămintele în septembrie la 5.000-6.000 de lei. E clar că au avut costuri foarte ridicate.
E foarte greu de stabilit ce se va întâmpla de acum încolo, dar probabil că noi, cei din domeniul agricol, trebuie să înțelegem care sunt fundamentele acestei meserii, nu numai trei numere de pe MATIF, care ne creează iluzia de bogăție sau sărăcie. Există reguli clare, iar analiștii pot să-i ajute pe fermieri și comercianți să aibă o viziune mai clară asupra pieței. Iluzia de bogăție, de cash la roata camionului, s-a terminat. Acum trebuie să lucrăm cu o experiență trecută care lasă niște răni la foarte mulți”, a mai spus Valter Raffini.