Mesaj RO-ALERT în Argeș: Bătrână atacată de urs!

2

Un nou atac de urs a fost înregistrat luni, în zona Barajului Vidraru, în urma incidentului fiind emis un mesaj RO-ALERT, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Argeş.

La locul incidentului a intervenit un echipaj SMURD, fiind solicitat şi sprijinul jandarmilor.

„Este vorba despre un cetăţean străin, de sex feminin, în vârstă de 72 de ani, care prezintă răni la membrul superior drept. Pacienta este conştientă”, a transmis ISU Argeş. 

Urșii sunt de neoprit: „Nu s-au speriat nici de petarde, nici de sirena de la mașina jandarmilor”

De o noapte de coșmar au avut parte și locuitorii comunei Polovragi, județul Gorj, după ce o ursoaică și puii săi au intrat acum câteva zile în gospodăria unuia dintre ei și au sfâșiat șapte ovine. 

Un tânăr a fost primul care a zărit urșii la gospodăria unui vecin de-al său și a dat alarma. „Nu îmi era somn și ieșisem la o țigară, când au început animalele să țipe. Caprele făceau gălăgie și mi-am dat seama că e ceva, iar când m-am uitat am văzut ursul. Sărise gardul dinspre pădure și se apropia de capre. Atunci l-am sunat pe vecinul și i-am spus că trebuie să vină neapărat la animale”, a spus localnicul pentru gorjeanul.ro

Proprietarul animalelor, Dănuț Văduva, a încercat să gonească ursoaica cu pui, însă fără succes. „Am încercat să o gonesc, s-a dus spre pădure, dar a revenit. Mi-a omorât șapte capre, toate de rasă, dădeau și 2 litri de lapte pe zi”, a detaliat proprietarul pentru aceeași publicație. 

Locuitorii au primit imediat anunțul de pericol prin Ro-Alert, iar primarul din comună împreună cu jandarmii au făcut eforturi disperate să alunge sălbăticiunile. 

 „Nu s-au speriat nici de petarde, nici de sirena de la mașina jandarmilor. Ideea e că la 20 – 30 de minute reveneau aici, dar reveneau din locuri diferite. Fiind întuneric și ploaie, noi nu îi vedeam decât când erau foarte aproape. Am pus mașini cu farurile pe axul drumului ca să nu se apropie, am orientat una și spre pădure, pe unde a dat atacul prima dată, au avut și oamenii de aici un proiector, jandarmii aveau lanterne puternice, dar urșii tot veneau. Abia când au fost loviți cu pietre am reușit să îi punem pe fugă și să îi facem să nu mai revină, dar asta a fost spre dimineață. Grav mi se pare că erau agresivi și erau obișnuiți cu oamenii, ceea ce înseamnă că erau obișnuiți cu mediul acesta, cu locuințe cu oameni, altfel spus cred că sunt relocați”, detaliază primarul comunei.