Mesajul agricultorilor către Guvernul României! Mai multe instituții sunt implicate

6

Pro Agro, LAPAR, UNCSV și APPR au transmis, la unison, o „scrisoare deschisă” Guvernului României, în special Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Alianța pentru Agricultură și Cooperare a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, precum și Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, o propunere de finanțare prin PNRR pentru reabilitarea sistemului de irigații, care se încadra în noul context verde și digital al agriculturii europene, pornind de la situația actuală în care se află sectorul agricol românesc. Proiectul propus a avut scopul de a reduce presiunea asupra bugetului național, în contextul în care anul agricol anterior a fost extrem de secetos, a transmis Alianța pentru Agricultură și Cooperare.

„Considerăm total inadecvată abordarea de a exclude intervenții de prioritate zero pentru agricultură (modernizarea și reabilitarea infrastructurii principale pentru irigații, desecări, drenaje, combaterea eroziunii solului, prevenirea deșertificării și dezvoltarea sistemului antigrindină și creștere a precipitațiilor) din PNRR, din motivul că acest sector economic beneficiază de fonduri europene prin PNDR, deoarece Pilonul II pune la dispoziție resurse de investiții pentru infrastructura secundară. Sumele aferente strategiei de gestionare integrată a apei sunt pentru a realiza investiții în infrastructura principală și care este responsabilitatea statului român” a transmis AAC printr-un comunicat.

În același context, AAC a subliniat că Guvernul României are obligația de a corecta această situație, indiferent de motivele care au dus la excluderea din PNRR a finanțării de 2,6 miliarde de euro a strategiei de gestionare integrală a apei, ca resursă neregenerabilă, care este VITALĂ PENTRU ROMÂNIA. De asemenea, agricultorii solicită identificarea resurselor financiare necesare pentru a acoperi investițiile în această privință.

Propunerile transmise de AAC sunt în concordanță cu solicitările Uniunii Europene de a respecta o componentă verde de minimum 30% și minimum 20% digitalizare. De asemenea, sugestiile referitoare la gestionarea eficientă a resurselor de apă pentru irigații vizează crearea de acumulări de apă moderne, nu afectează mediul, reduc semnificativ pierderile de apă și au impact în reducerea efectelor provocate de fenomenele climatice adverse.

Astfel, PRO AGRO, LAPAR, UNCSV și APPR le-au solicitat prim-ministrului Florin Cîțu, președintelui Camerei Deputaților, Ludovic Orban, și ministrului Agriculturii, Adrian Oros, o întâlnire față în față sau online pentru a discuta despre toate aceste aspecte și pentru a identifica soluțiile adecvate pentru sectorul agricol din România. Dacă guvernanții vor răspunde afirmativ solicitării, întâlnirea ar urma să aibă loc săpămâna viitoare.