Meșterii populari prind forță. Primul ONG de promovare a tradițiilor românești acreditat de UNESCO

1

România are de astăzi primul ONG de promovare a tradițiilor, care a primit acreditare UNESCO. Acesta este Asociația ART – meșteșugurile Prutului din Iași. Din acesta fac parte 54 de meșteri populari din zona Moldovei, dar și din alte bazine etnografice ale țării și din Republica Moldova.

Procesul de acreditare a durat un an de zile și pentru întocmirea dosarului asociația a colaborat cu două cercetătoare de la Institutul de filologie Al. Philippide din Iași: cercetător doctor Ioana Repciuc și cercetător doctor Adina Ciobotaru.

De fapt această distincție reprezintă munca echipei formatată din meșteri populari, membrii asociației, colaborări din ultimii 16 ani: primăria municipiului Iași, Muzeul etnografic din cadrul Complexului muzeal național Moldova Iași, alte alte asociații, școli, mass-media care au contribuit la succesul întregii activități.

AGRO TV a fost unul dintre parteneri media de tradiție care a promovat evenimentele organizate de Asociația ART – meșteșugurile Prutului desfășurate atât în țară cât și în străinătate. Colega noastră Raluca Daria Diaconiuc a fost alături de președintele Asociației ART- meșteșugurile Prutului.