Meteo – 20 de județe sub avertizare Cod galben de ploi, grindină și vijelii

4

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis marți dimineață mai multe avertizări Cod galben de ploi torențiale, grindină și vijelii, pentru 20 de județe.

O primă avertizare meteo Cod galben de instabilitate atmosferică accentuată a fost emisă pentru intervalul 21 mai, ora 16:00 – 22 mai, ora 10:00 și vizează mai multe județe din sud-vestul țării (vezi Harta 1). Potrivit meteorologilor, Instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în Banat, Oltenia, sud-vestul Transilvaniei și sudul Crișanei, unde se va manifesta prin intensificări ale vântului, vijelii (viteze de 50…70 km/h), ploi cu caracter de aversă, frecvente descărcări electrice și, izolat, căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20-25 l/mp și, izolat, de peste 40 l/mp.

Harta 1 (Sursa:ANM)

O altă avertizare meteo Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități însemnate de apă este valabilă în intervalul 22 mai, ora 10:00 – 23 mai, ora 10:00, în Banat, Oltenia, Maramureș, vestul Transilvaniei și al Munteniei, precum și în zona Carpaților Occidentali (vezi Harta 2), unde vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată care se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului și, izolat, grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25-30 l/mp și, izolat, de peste 40 l/mp.

Harta 2 (Sursa: ANM)

ANM precizează că manifestări specifice instabilității atmosferice vor fi și în celelalte regiuni, dar pe arii restrânse.