Meteo 28 august – Vin zile de foc!

2

Meteo 28 august – Urmează câteva zile de foc în România, cu temperaturi de 39°C, potrivit unei serii de avertizări emise luni de Administrația Națională de Meteorologie.

Astfel, potrivit unei avertizări meteo Cod galben de caniculă, aflată în vigoare luni, 28 august, în estul Transilvaniei, în Dobrogea, în nordul Munteniei și al Olteniei (vezi Harta 1) disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 35°C și 37°C, iar cele minime se vor încadra între 17°C și 21°C.

Harta 1 (Sursa: ANM)

Tot luni, 28 august, este în vigoare o avertizare meteo Cod portocaliu de caniculă, în Maramureș, Crișana, Banat, Moldova, sudul Olteniei și al Munteniei și cea mai mare parte a Transilvaniei (vezi Harta 1) se vor înregistra temperaturi maxime în general de 37-39°C, iar minimele se vor situa între 18°C și 26°C, astfel încât disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

De asemenea, ANM a emis pentru marți, 29 august, o nouă avertizare Cod galben de caniculă, potrivit căreia valul de căldură va persista în nord-vestul, sudul, estul și local în centrul țării (vezi Harta 2). Astfel, în nordul Crișanei, în vestul Maramureșului, Transilvaniei și al Moldovei, în cea mai mare parte a Olteniei, nordul Munteniei și local în Dobrogea, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 33°C și 36°C, iar cele minime între 17°C și 21°C.

meteo 28 august
Harta 2 (Sursa: ANM)

Tot marți, 29 august, este în vigoare și o avertizare meto Cod portocaliu de caniculă, conform căreia în sudul și estul Munteniei, cea mai mare parte a Moldovei și partea continentală a județului Constanța (vezi Harta 2) se vor înregistra temperaturi maxime de 37-39°C, iar minimele se vor situa între 18°C și 22°C, astfel încât disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Marți, însă, încep să apară și ploile. Potrivit unei avertizări meteo Cod galben, valabilă în intervalul 29 august, ora 2:00 – 29 august, ora 12:00, în sud-vestul țării vremea va deveni instabilă (vezi Harta 3). Vor fi averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, cu rafale de 55-65 km/h, vijelii și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 25-30 l/mp și, izolat, peste 40 l/mp.

meteo 28 august
Harta 3 (Sursa: ANM)

Meteorologii precizează că, după orele amiezii și pe parcursul nopții de marți spre miercuri, instabilitatea atmosferică se va manifesta îndeosebi în jumătatea de vest a țării.