Meteo – Cum stăm cu ploile în iunie. Prognoza pe 4 săptămâni

2

Administrația Națională de Meteorologie a publicat marți estimările legate de temperatura aerului și cantitățile de precipitații în următoarele patru săptămâni.

Potrivit meteorologilor, în săptămâna 5-12 iunie, valorile termice se vor situa în general în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice și nordvestice, dar mai ales în zona Munților Apuseni, iar în rest va fi deficitar.

Pentru săptămâna 12-19 iunie, meteorologii estimează temperaturi medii ușor mai coborâte decât cele specifice pentru acest interval în regiunile sud-estice și sud-vestice, în timp ce în restul teritoriului acestea vor fi în general apropiate de cele normale. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile vestice și nord-vestice, iar în rest vor fi în general deficitare.

În săptămâna 19-26 iunie, temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Din estimările meteorologilor, regimul pluviometric va fi ușor excedentar în regiunile vestice și centrale, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

În săptămâna 26 iunie-3 iulie, mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2003-2022.

ANM precizează că fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.