Meteo – Cum va fi vremea până la Crăciun

1

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat marți estimările privind evoluția temperaturii aerului și cantităților de precipitații până la Crăciun.

Potrivit meteorologilor, în săptămâna 27 noiembrie-4 decembrie, valorile termice vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice pentru această perioadă în zonele montane, iar în rest se vor situa în jurul celor normale. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice, nordvestice și centrale, dar mai ales în zona Munților Apuseni și în nordul Carpaților Orientali, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

În săptămâna 4-11 decembrie, temperaturile medii vor fi, de asemenea, mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile, dar mai ales în zonele montane. Cantitățile de precipitații vor fi ușor excedentare în regiunile sudestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.

Pentru săptămâna 11-18 decembrie, meteorologii estimează că temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Și regimul pluviometric se va situa în jurul celui normal pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

În săptămâna 18-25 decembrie, mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în jumătatea nordică a țării. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această săptămână, în toate regiunile.

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2003-2022.

ANM precizează că fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.