Meteo – Atenție! Grindină și ploi torențiale cu până la 70 l/mp!

1

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis marți dimineață mai multe avertizări Cod portocaliu și Cod galben de ploi torențiale, grindină și vijelii ce vor afecta o parte însemnată a țării (vezi mai jos harta).

Astfel, pentru nu mai puțin de 10 județe a fost emisă o avertizare meteo Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă în intervalul 30 mai, ora 11.00 – 30 mai, ora 23.00.

Sursa: ANM

Potrivit meteorologilor, în Banat, Crișana, vestul Transilvaniei și în Oltenia, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin descărcări electrice, ploi torențiale, grindină, intensificări ale vântului și posibil vijelii. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20-25 l/mp și izolat de peste 30-40 l/mp.

ANM mai notează că astfel de fenomene vor fi astăzi, pe arii mai restrânse, și în celelalte regiuni. În jumătatea de vest a teritoriului instabilitatea atmosferică se va menține pronunțată și în a doua parte a zilei de miercuri, 31 mai.

De asemenea, meteorologii au emis marți și o avertizate Cod portocaliu, valabilă în intervalul 30 mai, ora 12:00 – 30 mai, ora 20:00, potrivit căreia, în județele Caraș-Severin, Timiș, Hunedoara și Arad vor fi averse torențiale și grindină. Local cantitățile de apă vor fi de 40-70 l/mp, în intervale scurte de timp, de până la 1-3 ore.