Meteo – Revine canicula! Cod galben în 25 de județe

1

După câteva zile mai răcoroase, revine canicula!

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), miercuri, 2 august, în Câmpia Română, Lunca Dunării și Podișul Dobrogei, disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități, iar pe alocuri va fi caniculă. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 31 și 36 de grade.

De asemenea, ANM a emis o avertizare meteo Cod galben de caniculă valabilă joi în 25 de județe din vestul, sudul și sud-estul țării, precum și municipiul București (vezi Harta 1). Potrivit meteorologilor, disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime între 18 și 25 de grade.

Harta 1 (Sursa: ANM)

Meteorologii precizează că vineri, valul de căldură se va extinde și intensifica în toată țara.

Tot miercuri, ANM a emis și o avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă în intervalul 02 august, ora 12:00 – 02 august, ora 20:00, în șapte județe (vezi Harta 2). În intervalul menționat, local în Dobrogea, precum și în nordul și estul Munteniei, vor fi perioade cu intensificări ale vântului (rafale de 55-75 km/h), vijelii, descărcări electrice, ploi torențiale și grindină. În intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor fi de 20-25 l/mp și, izolat, de peste 30 l/mp. ANM mai notează că manifestări de instabilitate amosferică vor fi izolat și în restul Munteniei, al Moldovei și în sud-estul Transilvaniei.

meteo
Harta 2 (Sursa: ANM)