Meteo – Vin ZILE CANICULARE! Vezi până unde urcă termometrul!

1

Românii vor avea de luptat cu canicula în următoarele zile, potrivit unei informări făcute luni dimineață de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Astfel, în zilele de 4, 5 și 6 iulie, disconfortul termic va fi în creștere în regiunile sudice și estice, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și local va depăși pragul critic de 80 de unități.

Potrivit meteorologilor, va fi caniculă, marți, 4 iulie, pe arii restrânse în Lunca Dunării și în Bărăgan, iar miercuri și joi, 5 și 6 iulie, în cea mai mare parte a Munteniei, vestul Dobrogei și în jumătatea de sud a Moldovei, zone unde temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade.

ANM mai notează că, în sudul și estul Munteniei și în vestul Dobrogei, pe arii restrânse se va atinge pragul critic al disconfortului termic și în după-amiaza zilei de luni.

Tot luni dimineață a fost emisă și o avertizare meteo Cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă în intervalul 3 iulie, ora 12:00 – 3 iulie, ora 21:00, în 13 județe (vezi harta).

Sursa: ANM

Astfel, în Carpații Orientali și de Curbură, în sudul Moldovei, nordul Munteniei și în Dobrogea, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin ploi caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, cu rafale de 55-60 km/h, și izolat, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor fi de 20-25 l/mp și, izolat, de peste 40 l/mp.