Meteo – Vremea e năbădăioasă: ba iarnă, ba primăvară!

2

România se împarte în două din punct de vedere meteorologic: dacă în jumătatea de sud și sud-est a țării a venit deja primăvara, cealaltă jumătate se află în plină iarnă.

Astfel, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis duminică dimineață o serie de avertizări meteorologice Cod galben și portocaliu de ninsori și viscol, valabile în 23 de județe.

O primă avertizare meteo Cod galben de ninsori însemnate cantitativ și strat de zăpadă este valabilă în intervalul 26 februarie, ora 10.00 – 26 februarie, ora 18.00, în 21 de județe (vezi Harta 1).

Sursa: ANM

Potrivit meteorologilor,  în intervalul menționat, va ninge însemnat cantitativ și se va depune strat de zăpadă, în Carpații Occidentali, nordul Carpaților Orientali, precum și la altitudini mai mari de 1700 m în Carpații Meridionali, unde vor fi intensificări ale vântului cu rafale de peste 90-100 km/h și viscol.

În județele Suceava și Neamț vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă în medie de 10-12 cm.

Meteorologii notează că în Carpații Meridionali și de Curbură, la altitudini sub 1700 m vor predomina ploile și vor fi depuneri de polei.

 În zonele joase din regiunile intracarpatice vor fi precipitații mixte, moderate cantitativ, iar în sud și sud-est temporar vor fi ploi ce vor avea caracter de aversă și pe alocuri vor fi însoțite de descărcări electrice.

Duminică, după ora 18.00, ninsorile vor înceta în nordul județelor Dâmbovița și Prahova, dar se vor extinde asupra unor arii mai largi în vestul și nordul țării (vezi Harta 2).

meteo
Sursa: ANM

Astfel, în intervalul 26 februarie, ora 18.00 – 27 februarie, ora 15.00, va intra în vigoare o avertizare meteo Cod galben de ninsori însemnate cantitativ valabilă în Banat, Crișana, Maramureș, în cea mai mare parte a Transilvaniei și local în jumătatea de nord a Moldovei, unde se va depune strat de zăpadă cu grosimi în general între 10 și 20 cm. Pe arii restrânse vor fi depuneri de polei.

De asemenea, meteorologii au emis și o avertizare Cod portocaliu de ninsori abundente, valabilă în intervalul 26 februarie, ora 10:00 – 27 februarie, ora 15:00. Conform acesteia, în Munții Apuseni, în nordul Carpaților Orientali și în zonele submontane aferente va ninge abundent și se va depune strat consistent de zăpadă. Local și temporar vântul va avea intensificări la altitudini mari, cu rafale de peste 70 km/h, va fi viscol, vizibilitate scăzută și zăpadă troienită.