Micii fermieri, la capătul puterilor: ”E-factura ne omoară!”

5

Micii fermieri se descurcă din ce în ce mai greu în contextul economic românesc, iar măsurile implementate de stat par doar să le îngreuneze situația și mai mult. Fermiera Liliana Anton, din județul Buzău, a fost nevoită să-și vândă anul trecut tractorul, pentru a putea să-și plătească datoriile și să susțină studiile copiilor. Anul acesta, alte probleme s-au abătut asupra ei, la fel ca în cazul multor altora.

”Sunt mică fermieră, cultiv legume pe două hectare. Problemele noastre au început după pandemie, nu m-am plâns niciodată, nu am cerut nimic de pomană. Ceea ce se întâmplă acum este grav. Am vândut anul trecut tractorul, am fost calamitată; am doi copii, nu pot să mă dau bătută, nu știu altceva să fac. Am învățat de mi-au sărit capacele – boli, dăunători, substanțe – să le dăm cum trebuie, să nu intoxicăm populația. Nu știu ce se urmărește, dar clar este că nu va fi bine pentru noi. Nu cer bani, nu vreau milă, nu vreau pomană, dar cer scoaterea e-factura. E-factura ne omoară.

Ca să vă mai spun o altă bucurie, anul acesta am fost dată pe verde la autorizarea la plată. Anul trecut mi-am închis un cont la o bancă și mi-am deschis la altă bancă. Ei aveau hârtiile, am urmat toți pașii legali. Mi-au făcut autorizarea la plată în contul pe care l-am închis. Am subvenție pe 2 hectare de legume 1.400 de lei, când pe mine mă costă numai semințele cel puțin 2.500 de lei”, a precizat Liliana Anton pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

video
play-sharp-fill