Micii fermieri se REVOLTĂ împotriva ”boierilor”! ”Asta este o lege golănească”

3

Conflictele dintre micii și marii fermieri par a fi o poveste fără sfârșit în România. Acum, în centrul acestor conflicte se află așa-numita lege a arendei, o modificare la Codul Civil care vrea să reglementeze perioada minimă de arendare la 7 ani de zile. Legea a fost contestată de președintele Klaus Iohannis la Curtea Constituțională, demers susținut și de către micii fermieri.

Acești mici agricultori susțin că legea este una total nedreaptă, îndreptată împotriva lor și făcută special pentru marii ”boieri”, care vor căpăta și mai multă putere dacă legea va intra în vigoare.

”E contract între părți. Cum mă bag eu, statul, peste dreptul de proprietate al acelor oameni? Am contracte de arendă, niciodată nu am obligat oamenii să facă contractele pe o anumită perioadă cu mine. (…) Legea aceasta e pentru marii fermieri, iar eu nu le spun mari fermieri, le spun marii boieri. Unii dintre voi ați luat CAP-urile gratis, măi fraților, SMA-urile le-ați luat gratis. Ați pus mâna pe ele și acum veniți în fața noastră și vă dați mari fermieri. Eu am plecat de la 3 hectare de teren; am luat CAP-uri cu 5 hectare suprafață? Am luat SMA-uri cu 20-30-50 de tractoare și utilaje? 

Suntem în țară câțiva fermieri care ne zbatem și din cauza asta ni se întâmplă ceea ce ni se întâmplă. Mi s-a întâmplat la foarte multe evenimente să vină să mă întrebe de ce vorbesc de legea arendei. Asta e legea boierilor, nu e legea arendei. Este o lege golănească. Nu vii tu să-l obligi pe tatăl meu să facă contract de arendare pe 7 ani, că vrei tu. E contract între părți. (…) Când te duci la acești boieri și le iei un proprietar de teren care are 5 hectare, fac spume la gură. De ce? Pentru că oamenii ăștia, dacă au 14.000 de hectare, tremură când le pleacă 3-4 hectare, nu-i mai satură Dumnezeu”, a spus fermierul Valentin Popa în direct la AGRO TV.

Micii fermieri ar fi putut fi de acord cu perioada minimă de 7 ani doar cu anumite amendamente, însă acestea nu au fost incluse în forma finală a legii. Astfel, aceștia speră că judecătorii de la Curtea Constituțională vor invalida legea, astfel încât să poată relua discuțiile și să-și impună punctul de vedere.

”Am participat la aceste ședințe de lucru. Împreună cu echipa mea, am fost singurii care ne-am opus acestui contract. Ca să fiu de acord cu ei la minim 7 ani, am cerut să avem trei amendamente: unu, să avem drept de preempțiune, fermierul din România și atât; doi, dacă mâine vine un copil din străinătate înapoi acasă, să-i dea posibilitatea să-și ia pământul înapoi și să-l lucreze; și trei, dacă eu am terenul arendat și arendașul nu vrea să-mi dea voie să vând terenul altcuiva, să-mi dea prețul corect care e la acea oră, nu sub prețul pieței. Mi s-au respins aceste amendamente. Dumnezeu a fost de partea mea, s-a depus o contestație, eu am depus contestație la Comisia Juridică. Le-am explicat că buturuga mică poate să răstoarne carul mare câteodată și mi s-a adeverit”, a precizat Ștefan Muscă, președinte al Sindicatului Fermierilor Patrioți.