VIDEO fascinant: Un fermier a dat peste un TEZAUR URIAȘ când își săpa porumbul!

2

Un fermier a avut parte de surpriza vieții sale în timp ce săpa porumbul în câmp: a dezgropat un tezaur uriaș de monede de aur și argint.

S-a întâmplat la începutul acestui an, într-o fermă din Kentucky, SUA, iar tezaurul constă în 700 de monede de aur și argint din perioada Războiului Civil, scrie publicația americană Live Science.

Norocosul fermierul, a cărui identitate și locație specifică nu au fost dezvăluite publicului, a postat pe YouTube un scurt videoclip. „Acesta este cel mai nebunesc lucru vreodată: toate sunt monede de aur de 1 dolar, monede de aur de 20 de dolari, monede de aur de 10 dolari”, spune fascinat bărbatul, în timp ce își îndreaptă camera către artefactele care se prăbușesc din pământ.

„Marele tezaur din Kentucky” include sute de piese de aur din SUA datând între 1840 și 1863, pe lângă o mână de monede de argint.

Potrivit Numismatic Guaranty Co. (NGC), care a certificat autenticitatea monedelor, și GovMint, unde au fost vândute monedele, 95% din tezaur este compus din dolari de aur, împreună cu 20 de monede Liberty de 10 USD și opt monede Liberty de 20 USD.

Cea mai rară este moneda de aur Liberty din 1863-P de 20 USD de 1 uncie (aproximativ 28,35 grame). Doar una dintre aceste monede poate ajunge la șase cifre la licitație, iar „Marele tezaur din Kentucky” conține nu mai puțin de 18 astfel de piese. Site-ul web al NGC notează că moneda Liberty de 20 de dolari, care a circulat între 1850 și 1907, a fost bătută de Departamentul de Trezorerie după ce s-a descoperit aur în California. Monedele Liberty de 20 de dolari din tezaur sunt și mai rare, deoarece nu includ inscripția „In God We Trust” („În Dumnezeu ne încredem”) , care a fost adăugat în 1866, după sfârșitul Războiului Civil.

Sursa foto: Numismatic Guaranty Co.