Mierea – Superalimentul care combate bacteriile

5
Mierea – Superalimentul care combate bacteriile

Mierea este unul dintre cele mai apreciate alimente naturale pe care oamenii le consumă din cele mai vechi timpuri. Dar mai mult decât o sursă de hrană, mierea se dublează și ca medicament natural pentru tratarea unei serii de afecțiuni de sănătate, de la infecții bacteriene la cancer.

Acest dulce aliment este compus în principal din fructoză și glucoză. Dar s-a raportat că mai conține sute de alte substanțe benefice. Acestea includ aminoacizi, minerale, enzime, acid ascorbic, acizi fenolici (acizi ellagici, cafeici și p-cumarici) și flavonoizi (apigenină, kaempferol și quercetină).

Împreună, aceste componente contribuie la efectele terapeutice și la aplicațiile medicinale ale mierii, care au fost studiate pe larg de cercetători. Iată câteva dintre lucrurile uimitoare pe care le poate face mierea, conform științei:

Mierea hrănește bacteriile benefice din intestin

Înlocuirea mierii cu zahăr beneficiază de sănătatea intestinului. Acest lucru se datorează faptului că mierea hrănește bilioanele de bacterii care locuiesc în intestin, datorită componentelor sale prebiotice.

Pe termen lung, consumul regulat de miere contribuie la promovarea echilibrului sănătos al bacteriilor bune și rele din intestin – un echilibru necesar pentru o sănătate generală bună.

De fapt, studii recente au descoperit că mierea poate crește populațiile de Bifidobacterii din intestin. Aceste bacterii ajută la digerarea fibrelor alimentare și la protejarea împotriva infecțiilor gastro-intestinale. (În legătură: bacteriile intestinale sănătoase și antiinflamatorii sunt de fapt cheia pentru evitarea începerii cancerului.)

Mierea combate bacteriile care cauzează boli și infecții

Vindecătorii naturali folosesc adesea acest aliment dulce pentru tratarea infecțiilor bacteriene. De fapt, egiptenii antici foloseau mierea ca unguent local pentru tratarea infecțiilor pielii.

De atunci, oamenii de știință au descoperit că mierea are efecte protectoare împotriva a aproximativ 60 de specii diferite de bacterii dăunătoare. Acestea includ Staphylococcus aureus, Streptococcus faecalis, Shigella dysenteriae și Escherichia coli.

Cercetătorii atribuie proprietăților antibacteriene puternice ale mierii compușilor fenolici și conținutului ridicat de zahăr. Se consideră că nectarul, polenul și propolisul – un amestec rășinos pe care îl produc și albinele – contribuie la proprietățile antibacteriene ale mierii.

Mierea de culoare închisă este cea mai bună miere pentru tratarea infecțiilor datorită activității lor antibacteriene ridicate. Câteva exemple de miere de culoare închisă includ miere de castane, miere de manuka și miere de erică.

Mierea ajută la prevenirea și tratarea problemelor orale

Pe lângă prevenirea infecțiilor gastrice și cutanate, mierea poate combate, de asemenea, agenții patogeni orali care cauzează infecții, care formează placa dentară, un biofilm moale care se construiește pe suprafața dinților din cauza igienei bucale deficitare.

Studiile arată că licoarea dulce este deosebit de eficientă împotriva biofilmelor formate din S. aureus și Pseudomonas aeruginosa. Între timp, mierea de manuka pare a fi cea mai eficientă miere pentru uciderea bacteriilor orale cauzatoare de plăci.

Mierea are efecte antivirale puternice împotriva herpesului

Pe lângă efectele sale antibacteriene, dulcele aliment a demonstrat și efecte antivirale promițătoare. De fapt, un studiu din 2004 a constatat că aplicarea topică a mierii este un tratament sigur și eficient pentru leziunile cauzate de virusul herpes.

De asemenea, s-a constatat că aplicarea topică regulată a mierii împiedică recurgerea atât a herpesului labial, cât și a celui genital, decât crema aciclovir, un medicament eliberat pe bază de rețetă folosit pentru tratarea aftelor.

Conferă efecte gastroprotectoare

Mai mult decât să stimuleze digestia și să hrănească bacteriile intestinale benefice, mierea ajută la protejarea tractului gastro-intestinal de ulcere. Ulcerele pot apărea dacă sucurile digestive afectează mucoasa stomacului sau a intestinului subțire.

Dar, în unele cazuri, bacteria numită Helicobacter pylori poate provoca, de asemenea, ulcere gastroduodenale. Experimentele in vitro au demonstrat că mierea are activitate antimicrobiană împotriva H. pylori.

Studii multiple oferă dovezi ample ale efectelor terapeutice ale acestui aliment dulce. Pentru a experimenta numeroasele sale beneficii pentru sănătate, faceți din mierea o parte obișnuită a dietei.