De ce a crescut prețul zahărului, al uleiurilor vegetale, grâului, lactatelor și al cărnii. Fermierii, dezamăgiți

8
De ce a crescut prețul zahărului, al uleiurilor vegetale, grâului, lactatelor și al cărnii. Fermierii, dezamăgiți

În prima lună a anului în curs, prețul grâului la nivel mondial a urcat cu 6,8%, pe fondul cererii globale solide, dar și al dublării taxei la exporturile de grâu rusesc care ar urma să intre în vigoare în 1 martie 2021.

Și prețul lactatelor s-a majorat cu 1,6% în ianuarie a.c., ca urmare a cererii masive venită din China, contabilizată înainte de sărbătorile de An Nou, a anunţat joi, 4 februarie 2021, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), citată de Reuters.

Acestea nu sunt însă cele mai mari creșteri de prețuri la alimente. În topul întocmit de FAO, costul de achiziție al zahărului a crescut cel mai mult în ianuarie 2021, mai exact cu 8,1%, pe baza temerilor cu privire la recoltele din UE, Rusia și Thailanda, dar și pe fondul efectelor secetei înregistrată în America de Sud.

Tendința de creștere a prețurilor alimentelor continuă cu uleiurile vegetale, care au urcat cu 5,8%, până la cel mai ridicat nivel din mai 2012, pe fondul producției mai scăzute de ulei de palmier înregistrată în Indonezia și Malaezia, în mare parte cauzată de ploile însemnat cantitative. De altfel, creșterea prețurilor la uleiul de soia se bazează pe cererea mărită la export, dar și pe efectele grevelor din Argentina.

Nu în ultimul rând, preţul cărnii s-a întărit cu 1%, în urma majorării importurilor de carne de pasăre din Brazilia, după ce gripa aviară a afectat exporturile din unele state europene.

Majorare a prețurilor alimentelor pentru a opta lună consecutiv

Potrivit aceleiași surse, indicele global al preţurilor la produsele alimentare a crescut luna trecută, pentru a opta lună consecutiv, ajungând la cel mai ridicat nivel din iulie 2014.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În ianuarie, acest indice a crescut până la 113,3 puncte, de la o valoare de 108,6 puncte în decembrie (o cifră revizuită uşor în sus faţă de valoarea iniţială de 107,5 puncte).

Recoltele de cereale pe plan global rămân în grafic pentru a atinge un nivel anual record în 2020, a informat FAO, avertizând asupra scăderii semnificative a stocurilor şi a cererii de import neaşteptat de mari din China.

În ianuarie, preţurile la cereale au înregistrat o creştere cu 7,1%, după ce preţul porumbului pe pieţele internaţionale a urcat cu 11,2%, datorită achiziţiilor semnificative din China şi a producţiei mai scăzute în SUA.

Potrivit noilor estimări ale FAO, producţia mondială de cereale în 2020 va fi de 2,744 miliarde tone, faţă de 2,742 miliarde tone cât estima anterior.

În Rusia, lucrurile sunt departe de a se fi temperat. Fermierii sunt într-un moment în care vor să vândă grâu către piața de export cât mai mult, astfel încât să scape de efectele taxei care va intra în vigoare din 15 februarie, cu o dublare a ei începând cu 1 martie.

La mijlocul lunii ianuarie, analiștii Casei de Trading a Fermierilor subliniau amploarea vânzărilor rusești în ianuarie. De altfel, luna trecută, volumul de export al Rusiei a atins 3.300.000 tone, înregistrând o creștere de la an la an de 57% și un volum al vânzărilor de grâu în ianuarie care nu fost atins niciodată.