Ministerul Agriculturii vrea să facă pace cu legumicultorii

11

După ce a primit numeroase critici pentru programul privind susținerea producției de legume în spații protejate (solarii și sere), Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) încearcă acum să facă pace cu legumicultorii.

Astfel, oficialii MADR, în încercarea lor de a drege busuiocul, fac pe paginile de Facebook a ministerului și ale instituțiilor subordonate, precum AFIR, o campanie de promovare a unei noi submăsuri dedicate legumicultorilor.

„Pentru prima dată în Programul Național de Dezvoltare Rurală, pentru perioada de tranziție 2021-2022, a fost introdusă o submăsură dedicată finanțării legumiculturii”, sună anunțul de pe pagina de Facebook a MADR.

Afișul atașat pe paginile de Facebook ale MADR și AFIR

Ce-i drept, programul nu sună rău, având în vedere că alocarea financiară prevede 100 de milioane de euro pentru construirea de sere și solarii și, mai ales, alte 50 de milioane de euro pentru depozitare și procesare, acolo unde legumicultorii aveau cel mai mult de suferit.

Astfel, cooperativele și membrii cooperatori „vor avea intensitate de sprijin mai mare, pentru a stimula organizarea legumicultorilor în conformitate cu cerințele pieței, pentru a le oferi posibilitatea de a avea o anumită cantitate, ritmicitate și standardizare care să le permită contractarea și comercializarea întregii producții, precum și un grad ridicat de sustenabilitate”, se mai spune în anunțul ministerului de pe rețelele de socializare.

Reamintim că mai multe asociații de legumicultori au adresat numeroase critici Ministerului Agriculturii, printre care și neimplicarea în fenomenul privind etichetarea false „Produs în România” pentru fructele și legumele din import. Un comunicat anterior al ministerului, prin care se spunea: precizarea că de piața neagră, de fraude și etichetare incorectă se ocupă alte instituții ale statului român cu atribuții specifice, cu care suntem dispuși să colaborăm pentru eradicarea acestui fenomen”, nu a făcut decât să îi enerveze și mai tare pe legumicultori.

O altă nemulțumire a asociațiilor de legumicultori era legată de desființarea programului Tomata și înlocuirea sa cu un program de ajutor de minimis pentru culturile de ardei, castraveți, tomate și vinete. Subvenția se ridică la 2000 de euro/cultură/1.000 mp, dar se referă la culturile realizate în spații protejate (solarii și sere) și poate fi accesat doar de producătorii care îți valorifică producţia în perioada 2 noiembrie – 2 decembrie.

Legumicultorii și-au exprimat nemulțumirea aducând în spațiul public sintagma „Moș Tomată”, cu referire la ministrul Agriculturii, arătând că pentru roșii, spre exemplu, perioada noiembrie-decembrie este foarte rece, chiar și în sere, pentru a avea produse bune de vândut în prag de Moș Nicolae.