Ministrul Agriculturii a reușit imposibilul: Distribuitorii de inputuri s-au unit… împotriva lui!

4

Distribuitorii de inputuri pentru agricultură sunt extrem de nemulțumiți de proiectul de Ordonanță de Urgență privind amânarea ratelor fermierilor, pus la cale de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Aceștia atrag atenția că dacă actul normativ va intra în vigoare și va produce efectele scontate, întregul sector agricol din România s-ar putea prăbuși la un nivel fără precedent.

Din acest motiv, mai mulți reprezentanți ai distribuitorilor s-au unit, în premieră, pentru a lupta împotriva acestei ordonanțe care, din punctul lor de vedere, este una abuzivă.

”Dacă fermierii fac uz de prevederile ordonanței, pot alege și varianta în care să nu plătească furnizorii, deși din discuțiile pe care le-am avut cu fermierii pe care îi avem în portofoliu, foarte mulți dintre ei au spus că nu vor apela la această tactică. Ce este complicat este că creează premisele unui efect de turmă. Dacă unul dintre noi nu plătește către un furnizor și se laudă, evident că nici celălalt n-o să mai plătească. Deci se creează premisele unui astfel de efect care poate să-i pună pe butuci pe foarte mulți din industria noastră”, a explicat Gabriela Rizescu, președinte Grup ALCEDO, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Pe scurt, distribuitorii sunt extrem de îngrijorați de faptul că fermierii care au avut un proces verbal de calamitate în ultimii trei ani pot opta să nu mai plătească datoriile pe care le au către distribuitorii de inputuri până la sfârșitul anului 2026. ”Trebuie să ai un proces verbal de calamitate în 2022, 2023 sau 2024. Ordonanța nu prevede cât calamitate, ce procent, ce suprafață. Poți să ai un hectar calamitat, iar în trei ani, cam toată lumea a avut”, a precizat Mihai Răzvan Moraru, fondator Agro Est Muntenia.

Prin noua alianță pe care au constituit-o, distribuitorii speră să poată împiedica implementarea acestei ordonanțe și vor să se așeze la discuții, împreună cu asociațiile de fermieri și cu Ministerul Agriculturii, pentru a căuta alte soluții care să permită buna funcționare a afacerilor din agricultura românească în perioada următoare.

”Sunt foarte mulți termeni nedefiniți, este mai mult o sperietoare pentru toată lumea. Noi, distribuitorii, este pentru prima dată după 35 de ani când ne-am unit să ne constituim într-o asociație. Cam atât de gravă este situația. În 34 de ani de la Revoluție, niciun Guvern nu a reușit această performanță, să ne unească”, a precizat Cătălin Grigoriu, proprietar Moldova Farming, la AGRO TV.