Ministrul Chesnoiu – Care este CEA MAI MARE PROBLEMĂ din agricultura românească

6

Cea mai mare problemă din agricultura românească este cea de ordin structural, susține ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Chesnoiu. Într-o emisiune la DC News, acesta a vorbit despre structura fermelor din România și dezechilibrele masive din această structură.

”Eu văd situația agriculturii românești din două perspective – una a problemelor și una a oportunităților, pentru că orice problemă, dacă o abordezi cu responsabilitate, are și soluții. Problemele României sunt unele de natură structurală care vin din trecut și nu pot fi rezolvate de pe o zi pe alta și sunt unele de ordin imediat, care necesită intervenție rapidă din partea ministerului de resort.

Agricultura României cred că are în momentul de față o problemă structurală legată de capitalizarea fermierilor. Structura agriculturii și a fermierilor români este pe trei niveluri. Avem 786.000 de fermieri înscriși pentru subvenții, cei mai mulți din Europa, dar avem trei etaje. Un etaj de bază, care vizează acea agricultură de subzistență, unde este gospodăria tradițională; avem etajul de mijloc, unde avem ferme mici și mijlocii, și mă refer la cele care fac activitate economică, adică reușesc să producă un anumit capital; și fermierii mari, care fac performanță și care încearcă să concureze pe o piață liberă europeană cu marile ferme din Europa”, a precizat Chesnoiu.

Potrivit șefului MADR, 4.600 de fermieri, adică mai puțin de 1% din totalul fermierilor din România, produc 70% din cantitatea de cereale din țară.

”Noi avem 9,4 milioane de teren arabil, dintre care 7,7 milioane de hectare sunt înscrise în sistemul APIA care beneficiază de subvenții. Restul sunt fracții mici de suprafețe, care nu sunt eligibile pentru plata subvențiilor. Fermierii mari, 4.600 la număr, dețin 30% din suprafața de teren agricol și produc 70% din cantitatea totală de cereale. Aceștia sunt fermierii de performanță”, a mai spus Adrian Chesnoiu.