Mișcarea de pe piața porumbului cu impact pozitiv asupra fermierilor

3
Mișcarea de pe piața porumbului cu impact pozitiv asupra fermierilor

„Foamea” înregistrată pe piața porumbului din China, modificările agrometeo nefavorabile, dar și viziunile prea optimiste asupra economiilor, complex care ar putea goli silozurile, au făcut ca prețul porumbului să urce la cea mai mare valoare a ultimilor opt ani.

La bursa de cereale de la Chicago (CBOT), cotaţiile futures la porumb au înregistrat joi, 22 aprilie 2021, creşterea maximă permisă într-o singură zi, scriu cei de la Bloomberg.

Contractul cu livrare în luna iulie a crescut cu 4,1% până la 248,6105 dolari per tonă, cel mai ridicat nivel de după luna mai 2013. O majorare similară s-a înregistrat în cazul grâului, unde contractul de referinţă s-a apreciat cu 5,3% până la 261,064 dolari per tonă, cel mai mare preţ din ultimii şapte ani. Totodată, la soia boabe, contractul de referinţă a trecut de 551,1555 dolari per tonăl pentru prima dată după 2017.

Temperaturile joase, precum și lipsa apei înregistrate în unele regiuni alimentează îngrijorările că nu vor exista suficiente cereale şi oleagionase pentru a satisface necesităţile mari ale Chinei pentru nutreţuri sau pentru a acoperi cererea în creştere de biocombustibili, pe măsură ce economia mondială îşi revine după pandemia de coronavirus.

China este atât de interesată să cumpere mai mult porumb încât a început deja să-şi rezerve o parte din următoarea recoltă, iar cererea nu ar urma să încetinească în acest an. Investitorii au început să se îndrepte spre materiile prime agricole, iar stocurile mondiale limitate înseamnă că evoluţiile meteo nefavorabile vor conduce la o nouă creştere a preţurilor.

„Ştim că acum există o cererea mondială enormă pentru cereale folosite ca nutreţ, iar oamenii încep să se întrebe ce se va întâmpla dacă recolta Braziliei nu se va ridica la înălţimea aşteptărilor. Fiecare zi fără ploi abundente duce la diminuarea producţiei estimate”, a precizat Joe Nussmeier, broker la firma americană Frontier Futures.

Producătorii agricoli americani au mai diminuat din efervescența însămânţărilor, pe fondul unor temperaturi scăzute care este posibil să fi afectat şi culturile de grâu, în cazul cărora recoltarea ar urma să înceapă peste câteva luni. În paralel, cea de a doua recoltă de porumb a Braziliei suferă de pe urma secetei astfel că cresc îngrijorările cu privire la o posibilă recoltă slabă.

Majorarea cotaţiilor futures la porumb face grâul mai atractiv pentru a fi folosit ca nutreţ pentru hrana vitelor, în special în condiţiile în care fermierii amână să îşi vândă porumbul pentru a profita de creşterile viitoare de preţ.

„În momentul de faţă porumbul se termină şi cea mai ieftină alternativă este grâul. Acesta înregistrează creşteri semnificative”, a adăugat Joe Nussmeier.

Potrivit estimărilor, Departamentului american al Agriculturii (USDA), China va importa 28 de milioane de tone de porumb din toate ţările în sezonul 2020-2021. Chiar dacă în anul următor achiziţiile ar putea scădea până la 15 milioane de tone, este vorba de dublul cotei stabilite de Organizaţia Mondială a Comerţului care permite firmelor din China să importe porumb la un nivel mai mic de taxare.