Mit și realitate: ,,Este posibilă o agricultură fără pesticide”

4

De multe ori, consumatorii asociază termenul “pesticide” cu produse nesănătoase pentru consum. Cu toate acestea, realitatea este mai complexă.

Unul dintre cele mai răspândite mituri referitoare la pesticide este ideea că putem avea o agricultură fără aceste substanțe. Specialiștii nu sunt în totalitate de acord cu această afirmație.

Conform ICCDP (Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Protecția Plantelor), hrana fără utilizarea pesticidelor, ar duce la 78% pierderea producției de fructe, o pierdere de 54% a producției de legume și o pierdere de 32% a producției de cereale.

Procedura de autorizare a Uniunii Europene pentru pesticide este una dintre cele mai stricte din lume și astfel se obțin alimente de cea mai înaltă calitate și în condiții de siguranță pentru cetățenii săi. Procentul de reducere propus de 50% nu este unul realist și nu va avea nici efectul dorit de a avea un model de producție alimentară mai durabil în Europa.

Deși este imperfect, Indicatorul de Risc Armonizat 1 (HRI1) pare a fi un mod rezonabil de a măsura reducerea pericolului generat de utilizarea pesticidelor. Pentru a îmbunătăți în continuare HRI1, Comisia Europeană ar trebui să ia în considerare un indicator pentru a măsura impactul asupra productivității agricole. Este important să ne asigurăm că aprovizionarea cu alimente rămâne sigură și stabilă în general și în perioadele de criză.

Producția agricolă nu poate să scadă, dar trebuie să crească pentru a asigura hrana într-un mod sustenabil pentru o populație în creștere.