Ordinul 132/2023 al Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a stârnit, din nou, nemulțumiri în rândul crescătorilor. De data aceasta, crescătorii raselor autohtone de suine spun că actul normativ în bagă în ceață și cer autorităților rezolvarea de urgență a acestei probleme.
Potrivit Asociației Crescătorilor de Suine Autohtone Mangalița și Bazna, ordinul, în forma sa actuală, ar obliga crescătorii de suine din rase autohtone să respecte normele de biosecuritate destinare exploatațiilor industriale, un lucru imposibil de realizat. Totuși, se pare că autoritățile au luat la cunoștință acest lucru și vor remedia problema cât mai repede.
”Ordinul 132 nu este în contradicție cu legea, însă a introdus acel termen de fermă conformă. Pentru că vorbim despre rase autohtone, o să descriu articolul 2, care nu este suficient de bine clarificat. Articolul 2 te trimite în anexa 5, unde trebuie să respecți toate condițiile de biosecuritate, condiții care sunt doar pentru fermele mari, industriale.
Noi am depus, atât la MADR, cât și la ANSVSA, solicitări de modificare a Ordinului 132. Ceea ce știm noi este că aceste solicitări au fost înregistrate în regim de urgență, ceea ce înseamnă că într-un timp scurt, sperăm că într-o săptămână sau două, acest ordin va fi modificat în favoarea crescătorilor de rase autohtone, pentru că condițiile de creștere în sistem semi-deschis au fost descrise foarte clar în legea 122 și toți crescătorii noștri care respectă aceste condiții sunt ferme conforme.
Am primit o confirmare la o solicitare în care ni s-a scris că va fi rezolvată problema în regim de urgență, de la Ministerul Agriculturii. Și ANSVSA are o solicitare din partea noastră și cu siguranță nu este împotriva crescătorilor de porci, așa că fiind un ordin comun, va fi semnat de ambele instituții”, a precizat Maria Dan, secretar general al asociației Crescătorilor de Suine Autohtone Mangalița și Bazna, pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.
Important de precizat este faptul că deși crescătorii au obținut o promisiune din partea Ministerului Agriculturii, ordinul este emis de ANSVSA, instituție aflată în subordinea prim-ministrului și asupra căreia MADR nu are putere de decizie.