Iar a început nebunia arderii miriștilor! 19 incendii în doar 3 zile, într-un singur județ!

4

Cum zăpada dă semne că își ia tălpășița, oamenii încep să își pregătească terenurile pentru însămânțările de primăvară, astfel că practica păguboasă a arderii miriștilor începe să revină în actualitate.

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Drobeta” al judeţului Mehedinţi au intervenit, în perioada 26-28 ianuarie, pentru stingerea a nu mai puțin de 19 incendii de vegetație, în urma cărora au fost pârjolite circa 178 de hectare, informează ISU Mehedinți.

„Incendiile s-au manifestat pe raza a 14 unităţi administrativ teritoriale: Baia de Aramă, Brezniţa Ocol, Căzăneşti (2), Corcova, Drobeta Turnu Severin, Glogova, Husnicioara (2), Izvoru Bârzii, Ilovăţ, Malovăţ (3), Prunişor (2), Strehaia, Şimian şi Voloiac. În contextul avertizării de cod galben de vânt, deşi pompierii au depus eforturi considerabile pentru a opri propagarea arderilor, flăcările au cuprins peste 178 hectare de vegetaţie uscată. Cauza probabilă predominantă de izbucnire a incendiilor a fost determinată de folosirea focului deschis fără respectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor”, au transmis, luni, reprezentanții ISU Mehedinţi.

Aceștia atrag atenţia cetăţenilor că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca măsură fitosanitară, de combatere a răspândirii unor boli sau dăunători specifici. 

„Facem apel la cetăţeni să conştientizeze că focul, scăpat de sub control sau în condiţii de vânt puternic, poate produce pagube materiale însemnate, punând în pericol sănătatea şi chiar viaţa semenilor. În cazul incendiilor de vegetaţie uscată, flăcările se întind cu repeziciune, cuprinzând suprafeţe foarte mari, iar pompierii depun eforturi considerabile pentru a opri propagarea arderilor, care riscă să afecteze căi de comunicaţii şi să cuprindă gospodăriile cetăţenilor. Potrivit prevederilor legale, arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul (1), litera n, din OUG nr.195/2005 privind protecţia mediului) şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei (pentru persoane fizice) şi de la 50.000 lei la 100.000 lei (pentru persoane juridice)”, se arată în comunicatul ISU Mehedinţi.

Mai mult, fermierii care apelează la astfel de practici pentru îndepărtarea resturilor vegetale riscă să piardă subvențiile APIA.

Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă pot fi obţinute prin accesarea platformei naţionale de pregătire în situaţii de urgenţă fiipregatit.ro şi aplicaţia de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit de pe App Store şi Google Play.