Prețul porumbului continuă să se ducă în jos! Cum va arăta piața în lunile următoare

9

Prețul porumbului își va continua traseul descendent și în lunile următoare, estimează experții în piața cerealelor. Ținând cont de faptul că volumele de marfă sunt satisfăcătoare la nivel global, iar grâul va scădea semnificativ în următoarea perioadă, șansele pentru o schimbare a situației la porumb sunt aproape de zero.

”Porumbul are o piață extrem de tăcută, din cauza faptului că nu este valorizat suficient de mult în acest moment. Dacă luăm indicațiile Chicago Board of Trade grâu și Chicago Board of Trade porumb, avem o diferență de 58-60 dolari/tonă, ceea ce este un ecart foarte mare. Dacă luăm indicațiile din Portul Constanța și vorbim despre grâu versus porumb, ne apropiem de pragul de 40 de euro diferență între cele două materii prime.

Este porumb peste tot, este acoperire, asta înseamnă că prețul porumbului este stabilizat în jurul valorii de 174-175 euro/tonă pentru marfa livrată în Portul Constanța”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, la Digi24.

Ținând cont de aceste lucruri, fermierii care țin în continuare de marfă pentru a o vinde la prețuri mai bune ar trebui să se mai gândească la această strategie, avertizează specialistul.

”Grâul este mereu conducătorul prețurilor, iar dacă grâul va scădea, va trage și porumbul în jos după el. Cu alte cuvinte, cine dorește să-și țină stocurile de grâu până în luna aprilie, când poate spera la un preț mai bun, să facă bine să se gândească dacă nu cumva costurile de depozitare sunt mai mari decât potențialul de preț”, a mai subliniat Cezar Gheorghe.