Organizațiile de fermieri, negocieri la MADR: Ministrul agriculturii iese cu banii la înaintare!

4

După prima rundă de negocieri la MADR, cu reprezentanții fermierilor din sectoarele ovin şi caprin, ministrul agriculturii, Florin Barbu a ieșit în curtea instituției cu declarații legate de banii ce urmează a fi alocați celor două sectoare în anul 2024.

Astfel, potrivit ministrului Barbu, crescătorii de capre și oi vor beneficia de o sumă de 80 de milioane de euro prin sprijinul cuplat, iar prin ajutorul naţional tranzitoriu (ANT) vor fi disponibile alte 40 de milioane de euro.

„Din punctul nostru de vedere, industria alimentară este la pământ. De aceea eu vreau să mulţumesc fermierilor din sectorul zootehnic ovin şi caprin pentru dezvoltarea acestui sector, pentru investiţiile pe care urmează să le facă în acest sector. Am discutat despre bugetul pe anul 2024 şi vreau să anunţ public că sprijinul cuplat în sectorul ovin şi caprin va fi în anul 2024 de 80 de milioane de euro. Vreau să anunţ că ajutorul naţional tranzitoriu în sectorul ovin din România va beneficia de 40 de milioane de euro în anul 2024. Este pentru prima oară în România când sectorul ovin are prin Programul Strategic axă separată pentru dezvoltarea şi înfiinţarea fermelor. Sunt 20 de milioane de euro în momentul de faţă, iar această axă este deschisă”, a declarat ministrul Florin Barbu, luni, la finalul discuţiilor cu organizațiile de fermieri din sectoarele ovin şi caprin.

Șeful MADR a precizat că le-a cerut asociaţiilor de fermieri din cele două sectoare să depună în continuare proiecte pe această axă, chiar dacă în prezent banii nu sunt suficienţi, pentru că este posibilă relocarea sumelor de pe alte axe din Programul Strategic.

„Foarte mulţi fermieri ne-au solicitat inclusiv echipamente noi prin care să reducă costurile în ferme. Solicitările au fost îndreptăţite. Sunt probleme pe partea de colectare a lânii. Am reuşit împreună deblocarea celui mai important proiect, de 40 de milioane de euro, pentru valorificarea şi colectarea lânii în România. Acel proiect este semnat şi în luna martie vor începe lucrările”, a mai spus Florin Barbu.

Reprezentanții ciobanilor au abordat la întâlnirea cu ministrul agriculturii și problema tunsului oilor, având în vedere că au crescut costurile, iar șeful MADR a dat asigurări că și pe acest segment va veni cu un sprijin suplimentar.

„Mai avem un lucru foarte important şi aici o să am o discuţie împreună cu domnul premier Marcel Ciolacu prin care să venim cu un sprijin suplimentar pentru partea de tuns. Este o problemă destul de delicată. În momentul de faţă, preţurile au crescut şi sunt convins că vom găsi sumele necesare pentru a acoperi aceste costuri”, a mai transmis ministrul Barbu.

Acesta a ținut să precizeze că a stabilit cu toate asociaţiile şi cu toate persoanele fizice care deţin efective de ovine în România să elaboreze împreună actele normative.

„Eu cred este pentru prima oară când asociaţiile şi persoanele fizice din România stau la masă şi sunt în faţa dumneavoastră a presei şi cred că vom cădea de acord pe aceste acte normative, prin grupurile de lucru pe care le-au solicitat. Consider că cel mai important lucru într-un stat democratic este dialogul. Nu cred că trebuie să fim în stradă, pentru că lucrurile pot fi rezolvate prin dialog şi prin implicarea atât a echipei tehnice din Ministerul Agriculturii, cât şi a fermierilor, iar acestea să lucreze împreună, ca să iasă acte normative bune pentru acest sector”, a adăugat ministrul agriculturii, Florin Barbu, care are programate, luni şi marţi, o serie de întâlniri cu reprezentanţii asociaţiilor de fermieri, ai procesatorilor şi ai retailerilor, pentru a discuta problemele cu care se confruntă aceste sectoare, precum și măsurile de sprijin şi soluţiile de finanţare.

Citește și Premierul Marcel Ciolacu îi liniștește pe fermieri – „Totul până la evaziunea fiscală”! Ministrul Florin Barbu îi trimite acasă