Florin Barbu face pace între fermieri: „Nicio rachetă antigrindină nu se mai trage fără aprobarea ministrului agriculturii!”

2

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a intervenit răspicat în disputa dintre fermieri privind sistemul național antigrindină: fără aprobarea sa nicio rachetă nu se va mai trage.

Pentru că mulți fermieri din diferite județe s-au tot plâns în ultima vreme că, prin lansarea de rachete antigrindină sunt alungați norii de ploaie, cauzând secete pedologice crunte, în timp ce alți fermieri s-au arătat mulțumiți de rezultatele funcționării Sistemului Naţional Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, la nivelul MADR s-a luat hotărârea de a se lucra la un studiu care să pună în balanță atât beneficiile, cât și minusurile acestui sistem, a anunțat ministrul Florin Barbu la Agro TV, în emisiunea „Agricultura la Raport”.

„Am avut o întâlnire cu foarte mulți fermieri din zona Prahova, din zona Vrancea, a participat și domnul director Gheorghe Căunei-Florescu (directorul Autorităţii Naţionale pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină din cadrul Ministerului Agriculturii, – n.r.). În ședința de Guvern (de joi, 21 martie – n.r.), am aprobat o hotărâre privind dezvoltarea sistemului antigrindină din România – încă 11 puncte, cu o finanțare de aproape 44,9 milioane de lei. Să știți că sunt anumite zone în care, atunci când vin anumiți nori de ploaie, se trage cu foarte multe rachete și acei nori se dispersează – fermierii, pe bună dreptate, din punct de vedere tehnic vorbind, sunt convinși (de lucrul acesta). Am luat hotărârea și săptămâna aceasta am o întâlnire cu toate formele asociative, marți, la ora 14:00, privind o dezbatere pe sistemul antigrindină”, a anunțat Florin Barbu.

De asemenea, șeful MADR a precizat că a luat deja hotărârea ca tragerile cu rachete antigrindină să fie monitorizate, iar sistemul să fie activat numai la nevoie și doar cu aprobarea Serviciului de situații de urgență și a ministrului.

„Decizia va fi foarte clară, am discutat-o și, așa cum am promis și fermierilor din Vrancea, Vaslui, Iași și Prahova, toată comanda va fi la Ministerul Agriculturii, (împreună) cu domnul director general Căunei. Practic, nu se va mai trage cu rachete decât atunci când Serviciul de situații de urgență din cadrul Ministerului Agriculturii va da aprobarea pe tragere. Cred că ar trebui să lăsăm o perioadă să vedem cum se comportă fără sistem de antigrindină și sunt convins că ne vom lămuri cu toate lucrurile acestea, pentru că, în paralel, lucrăm și la un studiu foarte important privind sistemul antigrindină, ce beneficii aduce și ce rele aduce”, a mai spus Florin Barbu.