EXCLUSIV! Subvenție suplimentară pentru crescătorii de oi: 40-50 de euro/cap!

5

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat joi seara, în premieră la AgroTV, că urmează să se acorde o subvenție suplimentară, separată de ANTZ și SCZ, pentru crescătorii de oi înscriși în programele de ameliorare a raselor desfășurate de asociații.

Recenta decizie a Ministerului Agricuturii de a acorda subvenții pe numărul efectiv de animale existente în fermă, fără a le mai condiționa de înregistrarea acestora în registrele genelogice, a generat numeroase controverse printre crescătorii de oi, mulți dintre aceștia intenționând să iasă din programele de ameliorare a raselor, pentru că nu mai sunt motivați financiar.

Ministrul Barbu a dat însă asigurări că pentru crescătorii de oi care nu vor renunța la registrele genealogice Ministerul Agriculturii va acorda o subvenție suplimentară de circa 40-50 de euro/cap de mieluță.

„Ministerul Agriculturii deja lucrează la un program pentru stimularea creșterii efectivelor în ferme prin finanțarea mieluțelor. Aceste mieluțe vor fi selectate și sigur vor fi trecute și urmărite în aceste registre. Este un program separat față de sprijinul cuplat și ANT”, a anunțat Florin Barbu, joi seara, în emisiunea „Agricultura la Raport”, realizată de Ovidiu Ghinea la AgroTV.

Potrivit ministrului agriculturii, programul prin care se va acorda această subvenție suplimentară urmează să fie pus în aplicare începând de anul acesta.

„Până în iunie-iulie, vom ieși cu actul normativ prin care vom stimula creșterea de animale în sectorul ovin prin finanțare pe mieluță, care va fi bineînțeles înregistrată, urmărită și verificată de aceste registre. Cuantumul poate fi între 40 și 50 de euro pe fiecare mieluță”, a mai spus ministrul Florin Barbu.