Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) a publicat pe site-ul instituției o nouă informare prin care reamintește fermierilor că se află în plină desfășurare a Campaniei de primire a Cererilor de plată în anul 2025, adresându-le rugămintea să se îndrepte către Centrele locale APIA, conform programărilor făcute de funcționarii agenției.
„Pentru a nu aglomera activitatea spre finalul campaniei este necesar să se respecte graficul programărilor anunțate”, subliniază reprezentanții APIA în comunicat.
Fermierii vor completa o singură Cerere de Plată, chiar dacă solicitantul utilizează suprafeţe de teren și/sau deține explotații cu cod ANSVSA în diferite localităţi/judeţe.
„Fermierii au obligația să verifice împreună cu primăria pe raza căreia utilizează terenul, situația înscrierii în Registrul agricol a datelor despre terenul agricol și să permită acesteia să transmită la APIA adeverințele privind utilizarea terenului conform înscrierii în Registrul Agricol”, se precizează în comunicatul citat.
În acest sens, APIA face apel către toți reprezentanții primăriilor să sprijine procesul depunerii Cererii de plată.
Reprezentanții Agenției atrag atenția că documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziţia fermierului trebuie să fie încheiate înaintea depunerii Cererii de plată şi să fie valabile la data depunerii acesteia.
Conform procedurii deja utilizate și în anii anteriori de campanie, adeverințele emise pentru schemele de sprijin cuplat din sectorul zootehnic de către asociaţia/agenţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea registrului genealogic al rasei/oficiul pentru zootehnie judeţean pot fi transmise electronic prin platforma pusă la dispoziție de către APIA, cu informarea fermierului.
De asemenea, fermierii care deţin animale în exploataţie au obligația să se asigure că datele acestora sunt actualizate/corectate în Baza Națională de Date (BND) (la medicul veterinar concesionar/asociaţie/propriile evidenţe, dacă este utilizator SNIIA).
„Responsabilitatea privind legalitatea şi valabilitatea documentelor aparţine fermierului şi/sau autorităţii care a emis/atestat aceste documente, după caz”, se precizează în comunicatul APIA.
Pentru informații detaliate privind accesarea fiecărei măsuri de sprijin/intervenții și listele cu UAT-uri eligibile pentru Măsura 10, DR-01, DR-02, DR-03, DR-09, DR-10, DR-11, fermierii au la dispoziție diverse materiale de informare (afiș, pliante, broșură, ghiduri) atât la Centrele APIA și pe site-ul instituției.