Noi reglementări pentru proprietarii de terenuri, începând din primăvară!

1

Din primăvara anului viitor, proprietarii de terenuri nu vor mai putea ocoli legea care îi obligă să-și curețe suprafețele de ambrozie, informează Radio Timișoara.

În momentul de față, amenzile pentru prezența ambroziei sunt încă foarte greu de aplicat. Conform actualei legislații, proprietarii de terenuri ori administratorii de suptafețe pe care a fost identificată această plantă trebuie să fie somați de autorități până cel târziu până la data de 5 iunie, pentru a putea fi amendați ulterior. Mai mult, chiar dacă proprietarii de terenuri sunt amendați, dar în continuare nu își curăță suprafațele, autoritățile nu pot interveni, ca în alte țări, pentru a înlătura ambrozia.

Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Parlamentul României pregătește însă o serie de modificări legislative referitoare la ambrozie, astfel încât, începând din primăvara anului viitor, autoritățile să poată interveni pentru tăierea plantelor, urmând ca proprietarii de terenuri, pe lângă amendă, să plătească și cheltuielile aferente curățării suprafețelor, a anunțat deputatul Florian-Emil Dumitru, vicepreședintele Comisiei.

„Aici e nevoie de alocarea de fonduri către autoritățile administrației publice locale pentru a exista acea intervenție rapidă din partea unor firme specializate sau servicii publice de a distruge această plantă problemă, dacă nu există disponibilitate din partea proprietarilor, urmând ulterior să se îndrepte împotriva proprietarilor de a recupera sumele cheltuite pentru distrugerea ambroziei. Nu cred că încălcăm dreptul de proprietate, proprietarul are drepturi, dar are și în îndatoriri”, a declarat Florian-Emil Dumitru pentru Radio Timișoara.