Noi scăderi la prețul porumbului în Portul Constanța! Unde se oprește tăvălugul?

3

Traseul descendent al prețurilor mărfurilor agricole pare că nu se mai oprește. Prețul porumbului coboară, ușor-ușor, sub pragul de 160 de euro/tonă în Portul Constanța, iar perspectivele pentru cum va arăta situația la recoltă nu sunt pozitive pentru fermieri.

Potrivit lui Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, unul dintre factorii cu impact major asupra prețului porumbului este marfa ucraineană care a luat drumul Chinei în ultima perioadă, la prețuri extrem de mici.

”China a pus piciorul pe accelerație; au cumpărat extrem de mult porumb din Ucraina, aproximativ 600.000 de tone, iar Statele Unite au avut vânzări superbe de porumb săptămâna trecută, circa 1,2 milioane de tone. Astfel, porumbul începe să aibă și el un debușeu și un flux al lui. Cu toate acestea, originea ucraineană este extrem de ieftină, costă 225 de dolari/tonă marfa adusă în China, și avem un parametru de transport de peste 60 de dolari/tonă din Odessa până în China”, a precizat Cezar Gheorghe la Digi24.

Astfel, specialistul estimează că marfa livrată în Portul Constanța va ajunge foarte curând la valoarea de 157 de euro/tonă.

”Astfel, la noi în Portul Constanța, prețul porumbului rămâne pe aceeași platformă de 160-162 euro/tonă. Începutul și jumătatea lunii martie ne va prinde într-o scădere de viteză, undeva la 157-158 euro/tonă”, a mai subliniat Cezar Gheorghe.