Nou pentru crescătorii de ovine: Export de berbecuți prin Casa Unirea!

5

Pentru a putea face export de berbecuți în condiții avantajoase, crescătorii de ovine vor avea la dispoziție o serie de centre de colectare și procesare a cărnii dezvoltate prin Casa Unirea, care se va ocupa și de distribuția produselor, în special către țările arabe, a anunțat ministrul agriculturii, Florin Barbu, informează AGERPRES.

„Trebuie să dezvolţi, să construieşti pe Casa Unirea. Vă dau un exemplu, în sectorul ovin cred că nu ar trebui să mai lăsăm fermierii să stea plecaţi prin toate ţările arabe, să stea plecaţi prin Maroc, să stea plecaţi şi nimeni să nu îi bage în seamă. Eu prin Casa Unirea mi-aş dori foarte mult să fac anumite centre tampon prin care berbecuţii colectaţi de la fermierii români să intre în aceste centre. Fermierii români trebuie să îşi primească banii pentru a putea să-şi dezvolte în continuare afacerea, iar Casa Unirea să aibă distribuţia către aceste state, printr-un protocol încheiat corect, în aşa fel încât fermierii să nu aibă întârzieri la plăţi, aşa cum s-a întâmplat, să se facă exporturi şi fermierii să-şi recupereze banii foarte greu, vorbim de 90 şi chiar de 120 de zile”, a spus ministrul Barbu într-un interviu acordat AGERPRES.

Oficialul MADR a încurajat asociațiile de crescători de animale să se înscrie în programul Investalim pentru a pentru a putea fi create aceste abatoare de sacrificare şi centre de procesare-ambalare şi a putea merge cu marfa fie sub formă de carcasă, fie ambalată ca piesă.

„Este un lucru foarte important. În asociaţiile de ovine sunt foarte grupaţi şi cred că îi voi convinge, îi voi pune la masă, pentru că atâta timp cât noi investim şi dăm bani, pe de o parte pe SCZ, pe de o parte pe ANT, pe de o parte pentru a crea şi a menţine ameliorarea şi rasa foarte bună în România, cred că aceste cooperative care tot timpul primesc o finanţare de la bugetul de stat au şi ele obligaţia să facă aceste investiţii, mai ales că acestea vin cu un sprijin foarte mare, v-am spus, şi cu o intensitate de 70%”, a adăugat Florin Barbu.

Mai mult, șeful MADR a precizat că, dacă nu există finanţare suficientă pentru crearea acestor abatoare mari de sacrificare şi de procesare a cărnii de oaie. că se poate intra pe Casa Unirea chiar şi cu un parteneriat privat.

„Dacă facem abatoare mici, nu suntem şi nu vom fi competitivi niciodată. Dar asta-i responsabilitatea Ministerului Agriculturii: de a integra aceşti fermieri pentru a realiza aceste obiective de investiţii majore”, a concluzionat ministrul Florin Barbu.